Bejelentkezés

Világszerte túl sok élelmiszert pazarolnak

A világszerte megtermelt élelmiszer fele nem kerül elfogyasztásra. Az ételmaradékok elvitelére szánt dobozok népszerűsítése.

Forrás: The Economist

 

Élelmiszer a kukában

Egy „pocsékba ment” lakoma

 

A nemzetközi találkozók a finom ételeikről híresek.

 

Bár a fenyegető globális élelmiszerválságot megvitató legutóbbi stockholmi Víz Világhete (WWW) konferencia-sorozaton részt vevők most a gyakorlatban is ugyanazt tették, mint amiről beszéltek: az ebédek hústalanok voltak, másrészt valamennyi megmaradt quorn {gomba alapú húspótló termék} vagy quinoa {dél-amerikai eredetű gabona} élelmiszerhulladék majd biogázzá lesz alakítva.

 

Az esemény főként a takarékoskodásra helyezte a hangsúlyt.

 

Az eseményt szervező stockholmi Nemzetközi Vízintézet vezérigazgatója, Torgny Holmgren számításai szerint a világszerte megtermelt élelmiszer fele nem kerül elfogyasztásra.

 

Indiában az élelmiszer 40% - a a piac felé vezető úton rohad el. Az amerikaiak az általuk felvásárolt ételek 40%-át a kukába dobják, tehát számszerűleg 165 milliárd dollárt pocsékolnak el.

 

Ugyanakkor az éttermek mind Amerikában, mind pedig Európában felajánlanak olyan takarékos dobozokat és zacskókat, amelyekben az ételmaradékokat és feleslegeket a vendégek hazavihetik saját maguk számára, vagy akár a kutyáiknak is.

 

Sajnálatos módon a legtöbb ország még őrizkedik és nagyon távol tartja magát ettől a lehetőségtől. Talán sokan attól tartanak, hogy sóhernek nézhetik őket, vagy a higiéniai megfontolások miatt nem veszik igénybe az ételmaradékok számára szánt dobozokat.

Az internetes utazási portálok is elég gyakran hívják fel arra a figyelmet, hogy a külföldiek ne kockáztassák meg azt, hogy spanyolországi vagy franciaországi tartózkodásuk során az éttermekben megkérik a pincéreket az ételek elcsomagolására, mivel ezért az alkalmazottak esetleg lenézik és megvetik őket.

 

Nagy-Britanniában - ahol az éttermek évente 600,000 tonna ételt dobnak ki -, a Fenntartható Éttermek Szövetsége elindította a „Túl Jó ahhoz, hogy Elpocsékold” nevű kampányát, ezzel népszerűsíti a kutyák számára elvitelre szánt ételdobozokat.

 

Az élelmiszerrel történő takarékoskodás a szegényeken is segít.

 

Számos jótékonysági intézmény a különféle szállodáktól, boltoktól  és éttermektől  összegyűjti a még fel nem használt ételeket.

A brit FareShare nevű jótékonysági szervezet elsősorban gyártóktól szerzi be az élelmiszereket.

 

A szervezet becslései alapján az ország a 3 millió tonnás éves élelmiszer pazarlásának csupán 1%-ával 70 millió adag ételt tudna biztosítani.

 « Vissza