Bejelentkezés

Van-e értéke az elértéktelenedett pénznek?

Az infláció okai. Inflációs időszakban forgalomba hozott bankjegyek és pénzérmék jelentései.

Forrás: The daily beast

 

 

 

 

 

 

 

Római pénz

Inflációt már az ősi Rómában is átéltek – hiszen a rómaiaknak finanszírozniuk kellett a háborúkat.

 

Infláció olyan esetben alakul ki, amikor a termékek és szolgáltatások általános árszintje növekszik. Az infláció növekedésével párhuzamosan egy adott pénznem értékéért a korábbiakhoz képest egy adott termék egyre kisebb százalékát tudjuk megvásárolni. Tulajdonképpen az infláció, különösen a hiperinfláció, olyan válságos időszakokkal hozható kapcsolatba, mint az adósság-felhalmozódás, a munkanélküliség, a háborúk, tehát amikor a kormányok arra kényszerülnek, hogy jóval több pénzt költsenek annál, mint amennyivel rendelkeznek.

 

Ennek köszönhetően az inflációs időszakokban forgalomba hozott papírpénzek és pénzérmék bővelkednek a szimbolikus ábrázolásokban és jelentésekben. Olykor a korábbi idők felidézése a cél, mint például amikor XVI. Lajos lefejezését követően a francia forradalmi hatalmak továbbra is az ő képmásával ellátott pénzérméket verettek.

Más esetekben a bankjegyek optimizmust sugároznak. Amikor főként a rabszolgaság kérdése miatt a korábbi Amerikai Konföderációs Államok kilépett az Egyesült Államokból, olyan bankjegyek kerültek forgalomba, melyek kifejezetten rózsás képet mutattak a rabszolgaságról. Ezeken egészséges, szépen felöltözött, tarka mintás szövetruhákat és szalmakalapot viselő rabszolgákat láthatunk, akik mosolyognak, és a földeken dolgoznak. Ezek a bankjegyek azt sugallják, hogy a rabszolgaság nemcsak hogy jó dolog, de küzdeni is érdemes érte.

A hiperinfláció idején gyakran előfordul, hogy az államok történelmi alakokat ábrázolnak bankjegyeiken, és ezzel idézik fel a fényesebb múltat. Az 1990-es években lezajlott hosszú, pusztító polgárháború ideje alatt Jugoszlávia cukorpapírra emlékeztető bankjegyei olyan nemzeti hősöket ábrázoltak, mint Nikola Tesla és egy fiatal ápolónő, akik a népnek a II. Világháborúban a németekkel szemben tanúsított hazafias ellenállását szimbolizálták.

 

A II. Világháborút követően Magyarországon született meg a világ legnagyobb címlete. 1946 júliusában kinyomtatták az 1 milliárd billió pengős bankjegyet, amely soha nem került forgalomba. A szép, nyugodt nőt ábrázoló bankjegy cáfolja, hogy az ország pénzügyi rendszere az összeomlás határán volt. Akkoriban az értéke 50 cent volt. Miután viszont Magyarországon bevezették a forintot, ugyanazon év augusztusában a bankjegy értéke egy cent 1/10,000,000-ére csökkent.

 

Zimbabwei egyszáztrillió dolláros« Vissza