Bejelentkezés

Újdonságok az EXIM-nél

Az EXIM stratégiájának fontos elemeként széleskörű együttműködésre törekszik partnereivel (pl. kereskedelmi bankok, exportőrök és egyéb szervezetek).

Forrás: nkik.hu

 

 

 

 

Az EXIM stratégiai célja az üzleti aktivitásának jelentős bővítése a magyar exportőrök minél szélesebb körű kiszolgálása érdekében. Ezért stratégiájának fontos elemeként széleskörű együttműködésre törekszik jelenlegi és jövőbeli partnereivel (pl. kereskedelmi bankok, exportőrök és egyéb szervezetek).

 

Jogszabályi változások

  • Jelentősen bővült a finanszírozható ügyfelek köre, hiszen az exportőrök mellett az exportőrök beszállítói is finanszírozhatóvá váltak (nemcsak az áru beszállítás, hanem a szolgáltatás beszállítás esetén is). Egyszerűsödött az exportcél igazolása is ennél a konstrukciónál: már a beszállító nyilatkozata is elfogadható arról, hogy az általa beszállított áru vagy nyújtott szolgáltatás az exportőr révén előállított magyar áru vagy szolgáltatás exportjához szükséges (a módosítást megelőzően az exportőrnek kellett nyilatkoznia arról, hogy a hozzá beszállított árukat, szolgáltatásokat továbbexportálja).
  • Növekedett az EXIM által a hitelintézeteknek nyújtott maximális kamatkedvezmény mértéke. A CIRR-től, illetve az EU-s referencia kamattól való korábbi (negatív irányú) 2%-os eltérés 3,5%-ra tágult, továbbá az EXIM által folyósított refinanszírozási hitel minimális kamatlába 0,5%-ról 0,1%-ra csökkent.
  • A szolgáltatásexport finanszírozásának feltételei egy jogszabály módosítással lényegesen leegyszerűsödtek 2013 júniusától: az exporttartalom ún. magyar származásának igazolása kapcsán, ellentétben a korábbi szabályozással, amikor a szolgáltatás nyújtásához túlnyomórészt saját tulajdonú eszközt kellett használni egy exportőr cégnek, az EXIM-nek ezt a feltételt már nem kell vizsgálnia.
  • A mezőgazdasági tevékenység részben finanszírozhatóvá vált, hiszen csak a feldolgozatlan mezőgazdasági termékek exportőrei nem vehetnek igénybe EXIM-es hiteleket. Ezzel gyakorlatilag az élelmiszeripar is bevonhatóvá vált a finanszírozásba.

 

Új termékek, termékjellemzők

  • A finanszírozási hányad a refinanszírozott konstrukciók esetében 60%-ról 75%-ra emelkedett, és lehetővé vált az EUR mellett USD és HUF devizanemben történő finanszírozás is.
  • Beruházási hitel konstrukció került kialakításra, mellyel finanszírozhatók az export céllal létrehozott, belföldön megvalósuló beruházások.
  • A közeljövőben az EXIM kiterjeszti a refinanszírozási programját a 2 éven belüli futamidejű hitelekre vonatkozóan is (jelenleg csak 2 éven túli refinanszírozási konstrukciók léteznek).
  • Cél a garanciavállalások jelentős bővítése.

 

Az EXIM termékeiről, további újdonságairól bővebb információ a www.exim.hu honlapon található.

 « Vissza