Bejelentkezés

Több figyelmet érdemel az olaj után a második legfontosabb árucikk

Az olaj után a vasérckereskedelem jelenti a második legnagyobb árupiacot. A vasérc múltja és jelene.

Forrás: The Economist

 

 

 

 

 

 

Vasérc bánya

 

 

Az emberiség legleleményesebb vívmányainak listáján előkelő helyet követel magának az a folyamat, melynek során acéllá alakítják a nyers földet.

 

A fém a felhőkarcolók, a hidak és az autópályák gerincét képezi, emellett az autók, a hűtőszekrények és a mosógépek páncélját és belső "szerveit" alkotja.

 

Ha tekintetbe vesszük azt a tényt, hogy az acél mindenhol jelen van – hiszen a globális fémgyártás 95%-át teszi ki – akkor az is egyértelművé válik, hogy a vasérc – vagyis az a nyersanyag, amelyből készül  -, meglepően kevés figyelemben részesül.

 

Értékét tekintve a nyersolaj után a vasérckereskedelem alkotja a második leghatalmasabb árupiacot.

 

Számos okból kifolyólag a vasérc helyzete nagymértékben különbözik az olajétól.

 

Hiszen a piaca is kisebb.

 

Az olajtól eltérően bőséges mennyiségű vas áll rendelkezésre, ugyanis a földkéreg 5%-át teszi ki. A problémát az jelenti, hogy igen nehéz elegendő és megfelelő koncentrációkban fellelni, illetve a feltárását követően több millió tonnányi földet kell a szükséges helyekre átszállítani.

 

A vasérc főleg fizikai piacot fed be.

 

Ez az árucikk zűrzavaros múlttal rendelkezik. A francia Alsace szomszédságában fekvő Lorraine vasérc és acélgyártó kapacitásának felügyeletével kapcsolatban kibontakozott francia-német területi viták részben hozzájárultak ahhoz, hogy az ellentétek végül háborúba sodorták Európát. A 20. században az acéliparnak már nem kellett pusztán helyi befektetésekre támaszkodnia. Az acél-testű teherhajók lehetővé tették az olyan nagy mennyiségű és terjedelmű termékek olcsó szállítását is, mint a vasérc vagy a szén.

 

Japán a háborút követő, és a fejlődő nehéziparon alapuló újjáépítése során – mivel nem rendelkezett nyersanyaggal - dús/jó-minőségű ércet kezdett importálni a hozzá legközelebb elhelyezkedő erőforrástól, vagyis Ausztráliától. A japánok egy évtizedig hatályos, vagy még ennél is hosszabb hosszú távú szerződéseket kötöttek azért, hogy biztosítva lássák ausztrál bányászati befektetéseket.

 

A későbbiekben a brazíliai érc miatt kialakuló verseny miatt csökkentek a szerződéses időtartamok, és bevezették az egy éves irányár-rendszert.

 

 

 Vasérc árának alakulása, dollár per tonna

 

Az említett rendszer jól működött, mivel a globális acélgyártás csupán lassan növekedett, és a vasérc árak nem sokat változtak (lásd a diagramot).

 

2003-ban Kína megelőzte Japánt, és a világ legnagyobb vasérc-importőrévé nőtte ki magát.

 

2008-ra Kína már háromszor annyit importált (jelenleg pedig a világ összimportjainak 60%-át indokolja). Így az árak gyorsan emelkedtek, és a bányaipar befektetések iránt sóvárgott, mivel nem volt képes lépést tartani a fokozott kereslettel.

 

Az úgynevezett „benchmark” rendszeren keresztül a világ három nagy bányaipari cége, a Rio Tinto, a BHP Billiton és a Vale állapította meg a vasérc árát.

A japán acélgyártók szinte összeomlottak, amikor a kínaiak beleszólási jogot követeltek.

 

 

 vasérc

 

Viszont mióta a Baosteel nevű legnagyobb kínai acélgyártó a hazai piacának csupán 6% -os részesedésével rendelkezett, többé már nem tudta alkuerejét érvényesíteni a zárt ajtók mögötti tárgyalások során.

 

2010-ben az óriási bányaipari vállalatok feladták a benchmark rendszert, és az ércet rövidtávú szerződések alapján kezdték értékesíteni, olyan árakon, melyeket azonnali piacokon {ahol az eszközök vétele/eladása azonnali piaci áron történik} határoztak meg.

 

Hosszútávon a vasérc iránti globális kereslet növekedni fog, ahogy Kína urbanizációs folyamata is folytatódik.

Viszont Kínában az acélfogyasztás még egészen 2026-ig nem fog a tetőfokára hágni.

 

Néhányan úgy vélik, hogy az újabb kínálati hullám a következő években talán kissé lenyomja majd az árakat.

 

Jelenleg viszont az árak magasak. Ennek főbb oka egyrészt a munkaerő és a gépek alacsony kínálata, másrészt az, hogy a leggazdagabb lelőhelyekhez egyre nehezebb hozzáférni.

 

Nyugat-Ausztrália legjobb lelőhelyein már folyik a bányászat. Afrika egyre szívesebben látott területnek számít, bár ott még mindig sok a buktató.

Brazília a kívülállók számára kifejezetten trükkösnek bizonyul, hiszen az új bányavállalatok mindig eltévednek a bürokrácia útvesztőiben.

A logisztikai szervezés által okozott rémálmok, valamint a helyiek által tanúsított egyáltalán nem szívélyes fogadtatás következtében  India legjobb lelőhelyeit egyenlőre partvonalon kívülre helyezték.

 

Ily módon jelenleg nem beszélhetünk túlkínálatról, vagy kínálati bőségről. Most még az ingadozó árak korszaka elé nézünk.

 

Vasérc lelőhely

Ezen a területen a felszínt vulkáni hamu, földpátok és vasérc borítja

 « Vissza