Bejelentkezés

Tájékoztatás szerzői jogdíj fizetéséről

Az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye az üzletek és egyéb zenefelhasználók számára az irodalmi és zeneművek nem színpadi nyilvános előadásának engedélyezése fejében ‡fizetendő szerzői jogdíjakról és a felhasználás engedélyezésének egyéb feltételeiről.

Forrás: www.zmkik.hu

 

 

 

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megkereste az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületet, miszerint szerzői jogdíjat kell fizetniük azoknak az autóbuszoknak is, amik nem szállítanak utast és használatban sincsenek.

 

Az Artusjus az alábbi választ adta megkeresésre:

 

A K20 jelű díjszabás I. fejezet 9.2. pontja szerint a nem tömegközlekedés keretében, nem menetrend szerint közlekedő (bérbeadás céljára fenntartott vagy utazásszervezés, utazásközvetítés, idegenforgalmi szolgáltatás során közlekedtetett) járműveken, taxikban történő gépzene-felhasználás esetén a jármű járműnyilvántartás szerinti üzemben tartójának a jármű férőhelyének számától függően az alábbi táblázat szerinti bruttó szerzői jogdíjakat kellett megfizetni havonta.

 

Amennyiben a felhasználó bejelentette, hogy az autóbuszt a forgalomból kivonta, akkor a díjszabás szerinti havi jogdíjat a bejelentésben megadott dátum szerint módosítottuk, tört hónap esetén arányosítottuk, igazodva ezzel a tényleges felhasználás időtartamához. Így a forgalomból kivonás idejére már nem kellett jogdíjat fizetni.

 

A fuvarozó szervezetekkel (FUVOSZ, MKFE, NIT) kötött szerződés szerint, a tagoknak kedvezményes éves díjfizetési lehetőséget biztosít az Artisjus. Amennyiben a felhasználó jelzi, hogy valamelyik szervezetnél tag, akkor, ha akarja, igénybe veheti ezt a kedvezményes díjat. Fontos, hogy ez döntés kérdése és nem kényszer. Ez a kedvezményes díj azonban fix éves díj, ahol az év közbeni változásokat nem tudjuk figyelembe venni. Tehát jármű eladás, forgalomból történő kivonás esetén is az éves díjat kell megfizetnie az üzemben tartónak. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az éves kedvezményes jogdíj összege csupán a díjszabás szerinti havi jogdíj 2,2-2,3 szorosa.

 

Ha valamely felhasználó az éves díjat fizette és a forgalomból történő kivonást bejelentette, kérve, hogy azt vegyük figyelembe, akkor tájékoztattuk, hogy a jelentősen csökkentett éves díjat nem tudjuk arányosítani. Ugyanakkor felajánlottuk, hogy erre az évre az éves díj helyett fizetheti a díjszabás szerinti havi díjat is, amit a forgalomból történő kivonás dátuma szerint pontosan tudunk arányosítani. A döntést mindig a felhasználóra bízta az Artisjus. A jogdíjak összegéből látszik, hogy ha valaki egy 2020.03.17. napon történt forgalomból kivonás esetén az éves díj helyett a havi díjat választotta, akkor valamivel már magasabb összeget kellett fizetnie, mintha a teljes évre szóló díjnál maradt volna.

 

Tehát a havi díjat fizetők esetében, ha a bejelentést megtették, akkor az Artisjus módosította, és arányosította a díjakat.

 

Éves jogdíj esetén pedig felajánlotta ennek lehetőségét, de március első hetét követő forgalomból kivonás esetén már az éves jogdíj volt a kedvezőbb opció.

 

 

További információ:

https://www.zmkik.hu/hu/zala-megyei-kereskedelmi-es-iparkamara/cikkek/tajekoztatas-szerzoi-jogdij-fizeteserol-113798« Vissza