Bejelentkezés

Szigorodnak a pénzmosás elleni szabályozások

Számos vállalat nem rendelkezik a pénzmosás elleni küzdelemben szükséges megfelelő személyzettel és technológiával. Mi a pénzmosás?

Forrás: cfo-insight

 

 

 

 

 

 

A pénzmosás elleni küzdelemre vonatkozó jogi követelmények tovább szigorodnak mind Európában, mind pedig az Egyesült Államokban:  a Dodd-Frank-törvény, a külföldön folytatott korrupt üzelmekről szóló törvény (FCPA), stb.  Az EU is arra készül, hogy megújítja a pénzmosás elleni szabályokat.

  

A vállalatok számára gyakran elég fárasztó nyomon követni a változásokat a rendelkezéseknek történő megfelelés kötelezettségének sűrűjében.

 

Sokan nem rendelkeznek a megfelelő felkészültséghez szükséges személyzettel, illetve technológiával sem.

 

A pénzmosás elleni globális küzdelemben az egyre keményebb és szigorúbb szabályozások soha nem látott kihívások elé állítják a vállalatokat világszerte.

 

 

A pénzmosással foglalkozó szakemberek (ACAMS) által készített legutóbbi felmérés során világszerte több, mint 1,200 olyan szakember segítségével végeztek el közvélemény kutatást, akik a pénzmosás elleni küzdelemben vesznek részt.

 

A tapasztalatok szerint ebben a témakörben a legtöbb cég teljes mértékben felkészületlen.

 

A megkérdezettek 34% - a állította, hogy vállalata nem rendelkezik a pénzmosás elleni küzdelemhez szükséges megfelelő személyzettel. Az IT folyamatok támogatása területén szintén jelentős hiányosságok mutatkoznak.

 

 

Mi a pénzmosás?

 

Bizonyos források alapján a fogalom Al Capone-tól ered, aki számos olyan pénzbedobós önkiszolgáló mosodát üzemeltetett Chicagóban, melyeken keresztül rejtegette a különféle bűncselekmények elkövetéséből származó pénzének forrásait. Ez rendkívül egyszerű rendszer volt, viszont akkoriban kiváló eszköznek bizonyult.  Abban az időben az USA-ban már léteztek olyan mosodák, ahol az ügyfél bedobta a pénzt a mosógépbe, beállította a megfelelő programot, és kimosta a szennyes ruhákat. A készpénzforgalom így tekintélyes volt, ezért az illegálisan szerzett pénzösszegeket csak a bevételhez kellett könyvelni. A gépek használódását vagy tönkremenetelét hamis számlákkal fedezték.

 

A pénzmosás esetén tehát a cél a pénzösszegek illegális eredetének fedezése. A folyamatban szereplő egyes műveletek külön – külön általában legálisak, viszont az egész művelet összessége törvénytelen, mind a cél, mind pedig a szándék miatt.

 

 

Pénzmosás folyamata

 

Egy ilyen folyamatban mindig felfedezhetők a közös vonások: az elsődleges cél a pénzösszeg valós eredetének elrejtése; egy abban illetékes személy mindig figyelemmel kíséri a teljes folyamatot; a pénznek a formája változik; és a részt vevők igyekeznek eltüntetni a folyamat nyomait.

 

A folyamat első szakaszában a tervek szerint be szeretnék juttatni a készpénzt a rendszerbe. Nagyon sokszor olyan közvetítőket használnak fel ehhez, akik büntetlen előéletűek, és így az azonosítási kötelezettségeiknek gond nélkül eleget tudnak tenni. Ők általában egy bizonyos alsó határ alatti pénzösszegeket helyeznek el több számlán. Miután a befizetett pénzmennyiség elér egy meghatározott összeget, azonnal átutalásra is kerül. Az úgynevezett piszkos pénzt olyan helyek bevételeibe  vegyítik, amelyek nagy készpénzforgalmat bonyolítanak le, mint pl. áruházak, butikok, mosodák, kaszinók, stb. Gyakran hamis dokumentumokat is felhasználnak az eljárás gyorsabb lebonyolítása érdekében.  Ezt a szakaszt a résztvevők nagy gondossággal intézik, hiszen itt fedezhető fel még a legegyszerűbben az illegális pénz.

 

A következő szakaszban a jövedelmeket úgy próbálják meg elrejteni, hogy a bevétel szerzője és a törvénytelen pénz között ne lehessen felfedezni semmiféle kapcsolatot. Bonyolult pénzügyi tranzakciókon keresztül követhetetlenné válik a pénz forrása. Általában az történik, hogy off-shore és fantomcégek között többszörösen összetett fiktív tranzakciókat bonyolítanak le.

 

Amikor egy nyomozó pénzmosásra utaló jeleket talál, ez esetben a nyomokat számos országon keresztül kell követnie. Ez hosszú folyamat, hiszen újabb  és újabb engedélyeket kell mindehhez beszereznie. Természetesen ez sok időbe telik, mialatt a pénzmosás nyomai teljes mértékben eltüntethetőek.

 

A végső fázisban pedig a pénz forrása, eredete már kinyomozhatatlanná válik. A pénzmosást végző személy itt már legális bevételként könyvelheti el vagyonát. Adót is fizet utána. A megtisztított pénzt már minden probléma nélkül visszajuttatja a gazdaságba. Ezek után törvényes üzletekbe is be lehet fektetni a pénzt.

 

 

Mindig kialakulnak újabb és újabb pénzmosási irányvonalak. A pénzmosási technikák között szerepel az élet – és vagyonbiztosítások, fiktív külkereskedelmi ügyletek, pártok, szerencsejátékok, fantomcégek, ékszerek felvásárlása, garantált kölcsönök, fedővállalkozások, túlszámlázás, részvényügyletek és tranzakciók, stb.

 


A probléma elsősorban ott jelentkezik, hogy a bűnözők mindig a nyomozók és a pénzmosás ellen küzdő hatóságok előtt járnak pár lépéssel.

 « Vissza