Bejelentkezés

Szánjunk elég időt magunkra I. rész

Hamarosan itt a nyaralás és a vele járó felszabadultan féktelen érzések időszaka, ezért fontos felmérnünk azt a képességünket, hogyan tudunk gazdálkodni saját időnkkel. 

Forrás: www.cfoinsights.net

 

 

 

 

Egy tipikus napon számtalan feladat vár ránk.  Napunk sikerességét az határozza meg, hogyan tudunk megbirkózni nemcsak a váratlan, de átlagos kötelezettségeinkkel is. Ezzel főként a nyaralás időszaka alatt kell tisztában lennünk, amikor még nehezebb megtalálni az egyensúlyt a személyes és szakmai időbeosztásunk között.

 

 

John Wooden egyszer a következőket mondta: „Ha arra sincs elég időd, hogy jól végezd el a feladatodat, mikor lesz rá időd, hogy megismételd?” Mivel napi munkánkon keresztül mindig fejlődni próbálunk, azt is szem előtt kell tartanunk, hogy sokkal jobb, ha néhány perccel többet töltünk el a feladat megoldásával, és jól oldjuk meg azt. Ha szorít bennünket az idő, akkor azt sem engedhetjük meg magunknak, hogy megismételjük a feladataidat.

 

 

Gyakran előfordul, hogy olyan szűkösre szabott az időbeosztásunk, hogy nehéz időt szánni egy kis pihenésre. Pedig nélkülözhetetlen, hogy találjunk egy kis lélegzetvételnyi szabadidőt a napunk során. Ez lehet akár az ebédidő, edzés a tornateremben, egy kis séta, és így tovább. Elménknek szüksége van egy kis környezetváltozásra, hogy új energiákkal töltődhessen fel. Lorraine Hansberry szerint sohasem szabad bűntudatot éreznünk amiatt, ha épp le szeretnénk ülni egy picit gondolkodni. Ez a kijelentés alapvetőnek tűnik, mégis tegyük fel magunknak a kérdést, hogy utoljára mikor ültünk le néhány percre elmélkedni? Ha meg kell fontolnunk a választ, akkor mostanában nem adódott ilyen alkalom a mindennapjainkban.

 

A magánéletben és az üzletben is azok a legsikeresebbek, akiknek mindig vannak nagyszerű ötleteik, ezenkívül új meglátással és perspektívával is rendelkeznek. Mi a közös ezekben az emberekben? Az, hogy veszik a fáradtságot a meditálásra és a környezetük átértékelésére.

 

Kihasználják az időt arra, hogy átgondolják, mit lehet jobbá tenni.

 

 

Szánjuk rá az időt, hogy felismerhessük azokat a tendenciákat, szokásokat és viselkedésformákat, amelyekben fejlődésre van szükségünk. Mindannyian rendelkezünk olyan jellemvonásokkal, amiket fejleszthetünk. Sajnos a magunkra szánt idő általában a fontossági lista legvégére kerül.

 

 Ne sajnáljuk az időt saját magunktól!

 

 

Ez nem önzés, de nem is fukarság másokkal szemben.

 

Egyszerűen elkerülhetetlen, ha mind szakmailag, mind pedig személyiségünkben is jobbá szeretnénk válni. Feladataink folyton másfelé terelgetnek bennünket. Ha nem szánunk rá időt, hogy jobbá váljunk, sohasem leszünk jobbak.

William Penn a következőket állította: „Időt akarunk a leginkább, és az idő az, amit a legrosszabbul használunk fel.”

 

Ön hogyan gazdálkodik a saját idejével?« Vissza