Bejelentkezés

Szakember hiány van Európában?

Az európai gyártó cégeknél állítólag kevés a szakember. Ennek ellenére a munkanélküliség problémája továbbra sem megoldott, főleg a fiatalok körében.

Forrás: cnn news

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 nagysebességű vonatot javít egy dolgozó

A Siemens egyik alkalmazottja 

 

 

 

Az európai gyártócégek aggályaikat fejezték ki a versenyképességet is fenyegető szakemberhiány miatt.

Nagy küzdelem folyik a megfelelő alkalmazottak felkutatásáért. 

 

Európa néhány nagy gyártóvállalatának vezérigazgatója szerint a fiatalok körében növekvő munkanélküliség, a demográfiai helyzet és a jelenlegi oktatási rendszer mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre nehezebb hozzáértő gépészeket és mérnököket találni.

Mindez arra kényszerítheti a vállalatokat, hogy egyre több kutatói és fejlesztői létesítményt helyezzenek át olyan országokba, ahol nagyobb számban elérhetőek a kiváló szakemberek; így például Kínában vagy Indiában.

 

A Volvo Csoport elnök-vezérigazgatója, Olof Persson szerint 2025-re a vállalatnak 500,000 mérnökre lesz szüksége.

Európa legnagyobb elektrotechnikai óriásának számító Siemens vállalat vezérigazgatója, Peter Löscher úgy véli, hogy a szakértők hiánya - elsősorban Németországban – hatalmas gondokat okoz. Fontos lenne, hogy Európában az oktatási rendszer segítségével megfelelő ismereteket nyújtsanak a diákoknak.

 

A másik nyomasztó probléma az ifjúsági munkanélküliségben rejlik.

 

Európa több vezető ipari vállalata is felhívta a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel a kontinens gyártói kénytelenek szembenézni, kezdve az Egyesült Államokbeli versenytársakhoz viszonyított jóval költségesebb energia-felhasználástól, egészen a megfelelő finanszírozási alapok hiányáig.

 

A Pietro Carnaghi nevű olaszországi vállalat vezérigazgatója, Flavio Radice kijelentette: „A pénzügyi nehézségek miatt több olyan kisvállalkozást is elveszítünk, amelyek a miénkhez hasonló középvállalkozásokat támogatják”.

 

 

Ugyanakkor egyes cégek vezetői azt is kihangsúlyozták, hogy az európai ipar viszonylag szilárdan tartja magát az USA-ból és Japánból érkező korábbi, valamint a Kínából és Indiából érkező új versenytársakkal szemben is. Szerintük annak dacára sem szabad pesszimistává válni, hogy bizonyos országokban még az átstruktúrálás nehézségeivel is meg kell birkózni.

 

Európa magas minőséget képvisel és további fejlesztéseket eszközöl.

 

Mindezek ellenére az európai vállalatvezetők továbbra is aggódnak a mostanában képzett dolgozók szakértelmét illetően.

 

Egyéb fontos kérdések is felmerültek, mint például az energiához való hozzáférés, valamint a szabályozás, ami nem sok jót jelent a hozzáértő munkaerő hiányában. Ha nem áll rendelkezésre átlátható és motiváló oktatási és innovációs rendszer, a többi feladatot is elég nehéz megvalósítani.

 

 « Vissza