Bejelentkezés

Ön rossz matematikából? Ez esetben nagyobb a valószínűsége annak, hogy elveszítheti a házát

Az alacsony szintű matematikai képességekkel rendelkező kölcsönvevők nagyobb valószínűséggel válhatnak fizetésképtelenné jelzálogkölcsön felvétele esetén, mint azok, akik jól értenek a számtanhoz.

Forrás: cnn news

 

 

 

 

Egy férfi a fejét veri a matematikai példákat tartalmazó táblába az osztályteremben

A szegényes matematikai képességekkel és ismeretekkel rendelkező kölcsönvevők az ingatlancsőd idején lefolytatott ingatlanárverések során nagyobb százalékban váltak lakástulajdonosokká, mint azok az emberek, akik értenek a számtanhoz.

 

 

 

Egy tanulmány szerint a matematikai ismeretek terén nehézségekkel küzdő kölcsönvevők ötször nagyobb valószínűséggel válnak fizetésképtelenné, mint mások.

 

A Columbia Business School professzora, Stephan Meier szerint az a tény, hogy „jóban vagyunk-e” a számokkal, nagymértékben előrevetíti, mekkora az eshetősége annak, hogy akár fizetésképtelenné is válhatunk.

 

A tanulmányba több száz olyan kölcsönvevőt vontak be, akik 2006-ban, illetve 2007-ben vettek fel jelzálogkölcsönöket – vagyis közvetlenül a jelzáloghitel-piaci válságot megelőzően. A tanulmány által vizsgált személyek közül a matematikai ismereteik alapján legalacsonyabb kategóriába tartozó kölcsönvevők 25%-a a kölcsönfelvételt követő öt éven belül fizetésképtelenné vált. Ezzel szemben, az említettek szerint a felső kategóriában szereplőknek csupán 5%-a  vált fizetésképtelenné.

 

A felmérés különféle háttérrel rendelkező házvásárlókat elemzett, a fizikai munkásoktól kezdve, egészen a vállalati szakemberekig. Matematikai képességeik a teljes skálát átfogták: az igen csekély képességűektől a hat-számjegyű fizetéssel büszkélkedő matematikusokig mindenki szerepelt benne.

 

A kutatók az általános intelligenciával kapcsolatos eltéréseket is ellenőrizték; tehát egyrészt felmérték a verbális és általános IQ-t és a matematikai képességeket, másrészt megvizsgálták a társadalmi-gazdasági tényezőket is, mint például az adott személyek korát, nemét, jövedelmét, etnikai hovatartozást, és a helyi munkaerő-feltételeket is.

 

Meglepő módon, úgy tűnik - legalábbis a kutatások szerint –, hogy nem számít, milyen típusú jelzálogkölcsönnel rendelkeznek a kölcsönvevők. Azok, akik matematikai képességeik terén hiányosságokkal küszködnek, később sokkal nagyobb bajba kerülnek; még abban az esetben is, ha csupán „egyszerű vanília” kamatcseréről van szó.  

 

A kutatók néhány alapkérdést is feltettek a felmérés résztvevőinek. A legegyszerűbb kérdés az volt, hogy mennyibe kerülne egy 300 dolláros kanapé annak féláras kiárusítása esetén. A legnehezebb kérdés pedig arról szólt, hogy egy 200 dolláros takarékszámla mekkora összegre emelkedne két éves futamidőt és 10%-os kamatnyereséget követően.

 

Sokkal több kutatást igényel még annak pontos meghatározása, hogy jelzálogkölcsön felvétele esetén a gyenge matematikai képességű személyek miért válnak nagyobb valószínűséggel fizetésképtelenné, mint mások.

Bár a korábbi tanulmányok is azt sugallják, hogy azok az emberek, akik számára még az egyszerű matematikai kérdések is nagy gondot okoznak, saját pénzügyeikben szintén nehézségekbe ütköznek. Ezek alapján kevésbé bánnak gondosan és óvatosan költségvetésükkel, helytelenül és meggondolatlanul használják hitelkártyáikat, rosszul reagálnak a váratlan pénzügyi problémákra, például az ideiglenes jövedelemkiesésekre. Amikor zordabb pénzügyi ösvényekre kényszerülnek, nem tudnak konszenzusra jutni kölcsönadóikkal a számukra legkedvezőbb rendezési és kiegyenlítési módozatok tekintetében, mivel nem értenek eléggé a matematikához.

 

Tehát kedvezőtlen események kialakulása esetén nem képesek optimálisan gondolkodni.

 

 

  Egy szoba belső része (lakásban)

 

 

A beszámoló arra utal, hogy valós előnyökhöz és haszonhoz kizárólag magasabb szintű pénzügyi ismeretek elsajátításának eredményeképpen juthatunk hozzá.

Minél jobban értenek a háztulajdonosok a pénzügyekhez, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy rosszul fogják kezelni azokat.

 « Vissza