Bejelentkezés

Ön óvatos, vagy bátor? Motivációnk fejlesztése karrierünk fellendítése érdekében

A megelőzésre, illetve az előrelépésre összpontosító emberek. Kinek mit jelent a munka?

Forrás: cnn.com

 

 

 

 

 

 

Két motivációs típus: megelőző és előrelépő

Alapvetően kétfajta motivációs típusról beszélhetünk

 

 

 

 

Ön mindig bátran felvállalta a kockázatokat, vagy pedig úgy próbálta meg elkerülni azokat, mint a pestist?

Kényelmetlenül érzi magát, ha túl sok optimizmussal és dicsérettel találja magát szemben, vagy olyan személynek ismerik Önt, aki először általában a dolgok napos oldalát látja meg?

 

Az ilyen jellegű kérdésekre a válaszok rendkívül egyszerűek, bár ahhoz elég meghatározóak, hogy akár az egész életünket megváltoztassák. Dióhéjban összefoglalva, alapvetően két módja létezik annak, miként tekintünk céljainkra.

 

Kezdjük azzal a céllal, amiben elég sokan értünk egyet: „végezzük munkánkat minél jobban”.

 

Néhány ember számára ez a gondolat az előrelépésre, a kiváló eredményekre és a jutalomra vonatkozó lehetőségeket takarja. Vagyis arról szól, mit is nyerhetünk, ha sikeresek vagyunk. Amennyiben Ön olyasvalaki, aki ilyen értelemben elemzi kitűzött céljait, ez esetben rendelkezik azzal a magatartásformával, amit az előléptetésre, előrejutásra történő összpontosításnak neveznek.

Mások számára a jól elvégzendő munka fogalma magára a biztonságra utal, tehát arra, hogy lehetőleg ne veszítsenek el mindent, amiért mindezidáig keményen megdolgoztak. Amikor valaki a megelőzésre vagy a hárításra koncentrál, akkor el szeretné kerülni a veszélyeket, eleget kíván tenni kötelezettségeinek, és olyan ember szeretne lenni, akire mások számíthatnak. Arra vágyik, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok.

 

Az emberek tisztában akarnak lenni azzal, melyik megoldás a megfelelőbb: ha az előrejutásra, vagy ha a megelőzésre fókuszálnak.

 

Alapvetően mindkét motivációs típus eredményezhet sikert.

 

Fontos szem előtt tartani, hogy az előrelépésre, illetve a megelőzésre összpontosító emberek igen különböző módon munkálkodnak ugyanazon cél elérése érdekében. Más-más stratégiákat alkalmaznak, eltérő jellegű erősségekkel rendelkeznek, és másfajta hibák elkövetésére hajlamosak.

 

Az egyik csoportot a taps, a másikat a kritika élteti.

 

Az egyik csoport időnként túl hamar feladja, a másik viszont soha nem tudja, mikor kell abbahagynia. A munkában, vagy az élet más területein megálmodott célok elérésének kulcsa abban rejlik, hogy mindig meg kell határoznunk terveink tárgyát, ezt követően pedig meg kell tanulnunk együttműködni ezzel, ahelyett, hogy ellene dolgoznánk.

 

Léteznek olyan online értékelő feladatok, amelyek pontosan behatárolják motivációs céljainkat; viszont természetesen a következő leírás alapján is összehasonlíthatjuk a különböző magatartás-típusokat:

 

Az előrelépést és az előléptetést célul kitűző személyek kreatívak és innovatívak, számukra nem kellemetlen a kockázatvállalás, könnyen meglátják és meg is ragadják a lehetőségeket, optimisták és gyorsan dolgoznak. Az ebbe a típusba tartozó személyek gyengesége, hogy nagyobb valószínűséggel követnek el hibákat, és nem feltétlenül rendelkeznek mentő-tervekkel, arra az esetre, ha a dolgok esetleg rosszra fordulnának, ugyanakkor nem képesek alaposan belemerülni a részletekbe, és nagyobb eshetőséggel vállalnak fel olyan rizikót, amely rosszul is elsülhet. 

 

A megelőzésre koncentráló emberek nagyszerű tervezők, megfontoltak, alaposak, óvatosak, szkeptikusak, pontosan dolgozók, analitikus gondolkodásmóddal rendelkeznek, és jók az értékelésben. Gyenge pontjuk, hogy nagyobb valószínűséggel sétálnak el a jó lehetőségek mellett, hajlamosak elmerülni a legapróbb részletekben is, és túlságosan aggodalmaskodóak lehetnek.

 

A tanulmányok szerint, ha céljainkat a lehető leghatékonyabban kívánjuk megvalósítani, olyan stratégiákat kell alkalmaznunk, amelyek megfelelnek adott motivációnknak.

 

Például, amennyiben az előrelépésre törekvő kategóriába tartozunk, ez esetben motivációnk a vágyainkon alapul. Ezért hát aknázzuk ki az optimizmusunkban rejlő lehetőségeket, hiszen magabiztosságunk fokozza energiánkat és intenzitásunkat.

 

Ha valaki a megelőzésre és az elhárításra koncentrál, motivációja az éberségen alapul, tehát éberen figyel a felmerülő veszélyekre. A negatív visszajelzésekre, illetve a saját magukat érintő kétségekre irányuló figyelem nagymértékben felerősödik.

Ezzel szemben a túlzott elbizakodottság, vagy a túláradó és mindent elsöprő dicséret ahhoz vezethet, hogy veszítünk a szükséges figyelemből is; ami aláaknázhatja a motivációt.

 

Tehát mindkét esetben igen óvatosnak kell lennünk.

 

Az előrelépésre összpontosító emberek egy adott A és B választási lehetőség előnyeinek mérlegelése esetén akkor hozzák meg legjobb döntéseiket, amikor azt fontolgatják, miért is érdemes megtenni valamit, és mikor bízhatnak meg ösztöneikben.

 

A megelőzésre fókuszáló személyek jobban szeretik az A és B választási lehetőségek ellenérveit mérlegelni, majd pedig két viszonylagos rossz közül a kevésbé kedvezőtlent magukévá tenni. Akkor tudják meghozni a lehető legjobb döntést, amikor azt mérlegelik, hogyan lehet megvalósítani valamit, illetve amikor az érzelmeik előtérbe helyezése helyett a racionális okokra helyezik a hangsúlyt választásuk megindoklása végett.

  

Az előrelépésre fókuszáló emberek felderítőek és gondolkodásukat tekintve elvontabbak. Több opciót is felvonultatnak olyan esetekben, amikor céljaik elérésével kapcsolatban különféle lehetőségek adódnak; ezenkívül kreatívak és gondosan ügyelnek a felmerülő alternatívákra.

 

A megelőzést szem előtt tartó gondolkodásmód konkrét és specifikus, vagyis az ebbe a csoportba tartozó emberek kiválasztanak egy tervet, és ahhoz ragaszkodnak. Le szeretnének ásni egészen a problémák részleteinek gyökeréig, és ennek elemzésére koncentrálnak. Előnyben részesítik a már kipróbált, bevált és igazolt módszereket; az innovatív, de még nem bizonyított metódusokhoz képest.

 hoz 

Mindkét motivációs forma hozhat sikert, bár mindkettőnek megvannak a maga buktatói is.

 

Egy vállalat esetében mindkettő felbecsülhetetlen értékeket hordozhat magában (pl. merész megoldások, részletekre figyelés). Még a magánéletben is ugyanez tapasztalható.

 

Mind a munkában, mind pedig az életben is boldogok és sikeresek lehetünk, akár abban az esetben, ha arra fordítjuk figyelmünket, hogyan érhetünk el valamit, akár ha arra, hogy mit veszíthetünk.

 

Soha ne felejtsük el előtérbe helyezni erősségeinket. Ezzel szemben kezeljük a másoktól érkező tanácsokat és reakciókat megfelelően, és - ha szükséges - bizonyos fenntartásokkal, főleg, amikor úgy tűnik, hogy azok nem igazán hasznosak számunkra.« Vissza