Bejelentkezés

Nem a pénz jelenti az egyedüli motivációt a munkavállalók számára

Nem mindig csak a pénz teszi elégedetté a munkavállalókat. Ugyanilyen fontos szerepet játszanak a családbarát támogatások és kedvezmények, illetve a több szabadidő.

Forrás: www.economist.com

 

 

 

Nyugat-Európában egy bizonyos kereset felett a dolgozók számára a szabadidő sokkal lényegesebb, mint a pénz.

 

Franciaországban számos ágazatban hetente harmincöt munkaórával számolnak, míg Németországban a szakmai szakszervezeteknek sikerült elérniük, hogy egyes régiókban a munkavállalóknak még ennél is kevesebb órát kell hetente ledolgozniuk.

 

Ami a családbarát kedvezményeket illeti, Magyarországon a lehetőségek elsősorban attól függnek, hogy értelmiségi munkavállalókról, vagy fizikai munkásokról van szó. Az előbbieknél elfogadottabb a rugalmas munkaidő és a távmunka, sőt, egyes esetekben még a négynapos munkahét is. A munkaadók azért kínálnak ilyen opciókat, mert egyre nehezebb magasan képzett munkaerőt találni, és az értékes dolgozókat meg is kell tartani.

 

A rugalmas munkavégzés és a családbarát intézkedések kivitelezése a három műszakban dolgozó fizikai munkások esetében már bonyolultabb, viszont alkalmanként – például orvosi vizsgálatoknál és a különböző magánügyek elintézésénél - ezek a munkavállalók is kivehetnek egy-egy nap szabadságot.

 

Az étkezési juttatások, illetve a munkahelyi óvodai és bölcsődei szolgáltatások szintén kulcsfontosságú motivációs tényezőként szolgálnak.

 

 

 Családbarát munkahely, ahol játéksarok látható a számítógépek közelében

 

 

 

 

 « Vissza