Bejelentkezés

Miért pihennek az európaiak augusztusban?

Miért vesznek ki az emberek egy egész havi szabadságot? Az Economist megadja erre a választ.

Forrás: www.economist.com

 

 

 

 

 

Könnyen csalódás érheti azokat az európaiakat, akik augusztusban fel szeretnének építeni egy házat, el akarnak menni a fogorvoshoz, esetleg csupán egy finom bagettre vágynak.  

 

Meglepően sok vállalat annak az elképzelésnek a híve, amely alapján munkavállalóiknak júliusban vagy augusztusban kollektíven ki kell venniük a szabadságukat.

 

A kontinens kisvállalatai függőágyas és pálmafás fotókkal teletűzdelt weboldalaikon kívánnak kellemes nyarat ügyfeleiknek, és azt üzenik nekik, hogy legközelebb csak szeptemberben keressék fel őket.

A Frankie’s Social nevű ciprusi bár a következő üzenetet írta ki weboldalára: „Frankie vakációzik”.

De azt nem tüntette fel, mikor kíván újból kinyitni.

 

 

Cégtábla, amelyen az angol felirat a következő: Elnézést, zárva vagyunk.

 

Miért veszik ki augusztusban tömegesen a szabadságukat az európaiak?

 

Láthatólag az emberek nehezen fogadják el azt a nézetet, miszerint a nyár a szórakozás, és nem a munka időszaka.

 

A hosszú nyaralás szokása főleg a régi gyártóágazatokban ütötte fel a fejét. Észak-Angliában az ipari forradalom során, illetve azt követően teljes gyárak zártak be és vették a sátorfájukat, hogy elvonuljanak a tengerparti üdülőhelyekre.

Az 1980-as évekig nyár elején a Volkswagen gyár mindig különvonatokat bérelt, melyekkel olasz munkások ezreit utaztatta el wolfsburgi gyáraiból – melyek ilyenkor szellemvárosokká alakultak – olaszországi otthonaikig. Ennek egyik oka az volt, hogy a munkások maximális létszámának hiányában a szerelősor nem működött megfelelően – ezért sokkal jobb megoldásnak tűnt, ha mindenki egyszerre veszi ki a szabadságát. Mindez arra is jó lehetőséget nyújtott, hogy a műhelycsarnokban elvégezhessék a szükséges karbantartási és a különféle javítási munkálatokat.

 

Az ipari ágazatokon túlmenően szintén elterjedt az a gyakorlat, hogy nyaranta letették a szerszámot.

 

Azonban ezt a logikát már jóval nehezebb az éttermek és a kávézók esetében alkalmazni, különösen azoknál, amelyek a turistákból élnek.

„Az év fennmaradó részében heti hét napon át nyitva tartunk, így a nyári napok is kifizetődnek – állítja viszont Rita Zubelli, aki egy olyan milánói cukrászdában dolgozik, amely bezárva tart a nyári forróság idején.

 

Annak a turistának, aki jégkrémre vágyik, vagy annak a helybeli lakosnak, akinek vízvezeték-szerelőre van szüksége, esetleg annak az újságírónak, aki egy cikket szeretne megírni, bosszantó lehet az a hozzáállás, ahogy az európaiak a nyárhoz viszonyulnak.

Ennek ellenére - vagy talán éppen emiatt – világszerte az európaiak bizonyulnak a legeredményesebb dolgozóknak. Dan Rogers tanácsadó szerint mindenki számára egyszerűbb, ha tudomásul veszi a kontinens nyaralási szokásait: „Egy munkáltató szempontjából nézve, ha alkalmazottai nyáron kevésbé produktívak, mint máskor, esetleg üzleti partnerei nem állnak készségesen a rendelkezésére, az lehet az ésszerű döntés, ha erre az időszakra bezárja az üzletét.”

 « Vissza