Bejelentkezés

Miért lehet hatékony egy rendetlen íróasztal a munkavégzés során?

Egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy vajon a tiszta és rendezett, vagy pedig a rendetlen és túlzsúfolt íróasztal ösztönzőbb a megfelelő munkavégzéshez. Melyik kedvez jobban az üzletnek, a művészeteknek, illetve a kreatív ötletek megszületésének?

Forrás: businessinsider.com

 

 

 

Rendetlen, szétdobált dolgok az íróasztalon, mialatt egy férfi az asztalnál dolgozik, a számítógépet kezelve

Melyik jobb egy munkahelyen: a zsúfolt és rendetlen, vagy pedig a tiszta és rendezett íróasztal?

 

 

 

A Psychological Science folyóiratban közzétett tanulmánynak köszönhetően levont következtetések szerint az a legkedvezőbb, ha egy projekt megvalósításának kezdetén olyan íróasztalon dolgozunk, amelyen nagy a rendetlenség, a vége felé viszont olyanon, ahol takaros rendben sorakoznak a tárgyak.

 

A rendetlen környezet kreatív gondolkodásra sarkall, másrészt elősegíti a konvencionálistól eltérő, szokatlan és új ötletek megszületését; míg egy tiszta íróasztal abban jelent támogatást, hogy a rendre és az elvárásokra összpontosítsunk.

 

A káosztól (a rendetlen asztaltól) való tartózkodás projektünk befejezésében nyújthat segítséget.

 

 

A University of Minnesota kutatói az egyik kísérlet során megkérték a rendezett íróasztalnál dolgozó résztvevőket, hogy - amíg munkaterületükön tartózkodnak -, töltsenek ki kérdőíveket.

 

Az eredmények értelmében a rendezett asztalnál dolgozók nagyobb hajlandóságot mutattak arra, hogy adományokat szánjanak jótékony célokra, egészségesebb uzsonnát választottak maguknak; illetve összességében is megfelelőbb választásokat és döntéseket hoztak rendetlenebb társaikhoz viszonyítva.

 

Úgy tűnik, hogy ha az emberek rendezett és tiszta szobában tevékenykednek, ez arra ösztönzi őket, hogy valóban azt tegyék, amit elvárnak tőlük.

 

A második kísérletben arra szólították fel a résztvevőket, hogy adjanak minél több javaslatot egy pingpong labda lehetséges és széleskörű felhasználására. A rendetlen íróasztalnál dolgozók jóval több ötlettel tudtak előállni.

 

A kutatók kijelentése szerint a rendetlen környezet kreativitásra ösztönöz, ami elengedhetetlen a kultúra, az üzleti élet és a művészetek terén.

 

Mindezek alapján a kutatás során azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy bár mindkét környezet kedvező, eltérő pszichológiai következményeket von maga után.

 

A rendezett környezet támogatói ragaszkodnak ahhoz az elmélethez, mely szerint az emberek mérhető javulást tapasztalhatnak életükben, amennyiben tisztává és rendezetté válnak, sőt - éves bevételekre levetítve –, dollár milliárdokra mutatnak rá a siker bizonyítékaként.

 

 

Ezzel szemben viszont számos - Nobel-díjjal, vagy más kiemelkedően rangos díjjal kitüntetett - kreatív alkotó mindig is előnyben fogja részesíteni – sőt, ténylegesen ápolja és fenntartja - rendetlen környezetét, mint munkája fontos „segédeszközét”.

 

Íme, a kísérlet során használt, precíz rendet sugárzó, illetve nagy rendetlenséget árasztó íróasztalok:

 

 

 

 

A kísérletben részt vevő asztalok: két teljesen rendezett asztal, rendben sorakozó tárgyakkal, illetve két teljesen rendezetlen, szétdobált dolgokban gazdag asztal« Vissza