Bejelentkezés

Miért hatékony a rendetlen íróasztal a munkavégzésben?

Egy tanulmányban azt vizsgálták, hogy a tiszta és rendezett, vagy a rendetlen, túlzsúfolt íróasztal ösztönzőbb a megfelelő munkavégzéshez. Melyik kedvez az üzletnek, a művészeteknek, vagy a kreatív ötletek megszületésének?

Forrás: businessinsider.com

 

 

 

 

 

 

 

Rendetlen, szétdobált dolgok az íróasztalon, mialatt egy férfi az asztalnál dolgozik, a számítógépet kezelve

Melyik jobb egy munkahelyen: a zsúfolt és rendetlen, vagy a tiszta és rendezett íróasztal?

 

 

 

A Psychological Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint egy projekt kezdetén az a legjobb, ha olyan íróasztalon dolgozunk, amelyiken nagy a rendetlenség. A vége felé viszont fontos, hogy takaros rendben sorakozzanak rajta az eszközök.

 

A rendetlen környezet kreatív gondolkodásra sarkall, és elősegíti a konvencionálistól eltérő, szokatlan, új ötletek megszületését, míg egy tiszta íróasztal abban nyújt számunkra támogatást, hogy a rendre és az elvárásokra összpontosítsunk.

 

A káosztól (rendetlen asztaltól) való eltávolodás a projektünk befejezéséhez kínál segítséget.

 

A University of Minnesota kutatói az egyik kísérlet során megkérték a rendezett íróasztalnál dolgozó résztvevőket, hogy - amíg munkaterületükön tartózkodnak -, töltsenek ki kérdőíveket.

 

Az eredmények értelmében a rendezett asztalnál dolgozók nagyobb hajlandóságot mutattak arra, hogy adományokat szánjanak jótékony célokra, egészségesebb uzsonnát választottak maguknak; illetve összességében is megfelelőbb választásokat és döntéseket hoztak rendetlenebb társaikhoz viszonyítva.

 

Úgy tűnik, hogy ha az emberek rendezett és tiszta szobában tevékenykednek, ez arra ösztönzi őket, hogy valóban azt tegyék, amit elvárnak tőlük.

 

A második kísérletben arra szólították fel a résztvevőket, hogy adjanak minél több javaslatot egy pingpong labda lehetséges és széleskörű felhasználására. A rendetlen íróasztalnál dolgozók jóval több ötlettel tudtak előállni.

 

A kutatók kijelentése szerint a rendetlen környezet kreativitásra ösztönöz, ami elengedhetetlen a kultúra, az üzleti élet és a művészetek terén.

 

Mindezek alapján a kutatás során azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy bár mindkét környezet kedvező, eltérő pszichológiai következményeket von maga után.

 

A rendezett környezet támogatói ragaszkodnak ahhoz az elmélethez, mely szerint az emberek mérhető javulást tapasztalhatnak életükben, amennyiben tisztává és rendezetté válnak, sőt - éves bevételekre levetítve –, dollár milliárdokra mutatnak rá a siker bizonyítékaként.

 

 

Ezzel szemben viszont számos - Nobel-díjjal, vagy más kiemelkedően rangos díjjal kitüntetett - kreatív alkotó mindig is előnyben fogja részesíteni – sőt, ténylegesen ápolja és fenntartja - rendetlen környezetét, mint munkája fontos „segédeszközét”.

 

Íme, a kísérlet során használt, precíz rendet sugárzó, illetve nagy rendetlenséget árasztó íróasztalok:

 

 

 

 

A kísérletben részt vevő asztalok: két teljesen rendezett asztal, rendben sorakozó tárgyakkal, illetve két teljesen rendezetlen, szétdobált dolgokban gazdag asztal« Vissza