Bejelentkezés

Miért fontos pénzt megtakarítani?

Ha Ön keveset keres, ráadásul a számláit is alig tudja kifizetni, a megtakarításnak még az ötlete is nevetségesnek tűnhet. Ha a hónap végéig összesen négy eurója marad, miért is foglalkoztatná az a kérdés, miként tehetne félre valamennyit?

De valahol mindenkinek el kell kezdenie.

Forrás: www.investopedia.com

 

 

 

 

 

Amennyiben szorgalmasak vagyunk, idővel a pénzügyi helyzetünk is kedvező fordulatot vehet. A takarékoskodás mindig megéri az erőfeszítést: nyugalmat biztosít, lehetőségeket tár fel előttünk; ugyanakkor minél több pénzt igyekszünk félretenni, annál könnyebben fogunk még többet felhalmozni.    

 

Nyugalom

 

Valószínűleg mindenkivel megesett már, hogy hajnali háromkor felriadt, és azon kezdett el aggódni, vajon megengedheti-e magának, hogy megvegyen valamit, amire nagy szüksége van.

 

Akinek meglehetősen szűkre szabottak a keretei, azon töri a fejét, vajon hogyan fogja rendezni a következő heti lakbért.

 

Aki egy kicsit magasabbra lépett a fizetési ranglétrán, amiatt szorong, vajon hány hónapig tudná kifizetni a számláit, ha elveszítené az állását.

 

Az élet későbbi szakaszaiban pedig olyan nehéz kérdések miatt forgolódunk álmatlanul, vajon képesek leszünk-e fedezni gyermekünk egyetemi tanulmányait, vagy nyugdíjasként el fogjuk-e tudni tartani magunkat.  

 

Minél több pénzt teszünk félre, annál kevésbé aggályoskodunk a pénzügyeink miatt. Hiszen ha már ezen a héten félre tudjuk tenni a következő havi lakbért, vagy ha tisztában vagyunk vele, hogyan fogunk megélni munka nélkül három, vagy akár hat hónapon át, illetve ha rendelkezünk a gyermekeink oktatására és a nyugdíjas éveinkre szánt megtakarítási számlával, éjszakánként is jobban alszunk.

  

Ha oldódik bennünk a stressz, energiákat szabadítunk fel magunkban, amiket sokkal kellemesebb gondolatokra és élvezetesebb tevékenységekre fordíthatunk.

 

Kiszélesedő lehetőségek

 

Minél több pénzt spórolunk meg, annál kedvezőbb irányba fordíthatjuk saját sorsunkat.

 

Ha a főnökünk az idegösszeomlás szélére kerget bennünket, bármikor felmondhatunk – még akkor is, ha egyelőre nincs kilátásban egy másik állás. Elegendő időt szánhatunk testi-lelki egészségünk visszanyerésére, mielőtt új munkahelyet keresnénk.

 

Ha teljesen belefáradtunk abba, hogy a környék, ahol élünk, nem biztonságos, gond nélkül elköltözhetünk, hiszen egy jobb lakásra is le tudjuk tenni az előleget.

 

Ha megbetegszünk, és komoly egészségügyi kezelésre van szükségünk, amit a biztosításunk már nem fedez, még abban az esetben is ki tudjuk fizetni, ha a kezelés időtartama alatt nem dolgozhatunk. 

 

De természetesen a pénz nem minden problémára jelent megoldást.

Hiszen ha valakit elbocsátanak, két évbe is beletelhet, mire új munkahelyet talál.  

Sajnos olyan betegségek is léteznek, amiket – a kezeléstől függetlenül – nem lehet egyik napról a másikra meggyógyítani. 

És egy biztonságos helyen is történhetnek váratlan bűncselekmények. 

De ha van valamennyi félretett pénzünk a bankban, nyugodtabbnak érezhetjük magunkat.

 

 

A pénz értünk dolgozik

 

A legtöbben kénytelenek vagyunk évente több száz órát dolgozni, hogy megkeressük a megélhetésre valót. Azonban ha a megfelelő helyre fektetünk be, a pénzünk értünk kezd el dolgozni. 

És ez pontosan mit jelent?

 

Amikor valaki első alkalommal kezd gyűjtögetni, általában olyan helyre szeretné elhelyezni a pénzét, ahol bármikor hozzáférhet, ha előre nem látható költségei merülnének fel.

Az ilyen számlákon évente csupán 1% kamatot kereshetünk, ami még az évi 2-3%-os inflációval sem képest lépést tartani.

 

Természetesen még ez is jobb annál, mintha 0% nyereségünk lenne, vagy ha adósságba keverednénk, ami évente legalább 10-30%-os többletköltséget von maga után.

 

Miután sikerült félretennünk egy három-hat havi kiadásra szánt összeget a sürgősségi számlánkon, máris hozzáfoghatunk annak, hogy az adókedvezményes nyugdíjszámlánkra gyűjtögessünk. Ennek segítségével még a tőzsdén is befektethetünk. És ha ügyesek vagyunk, átlagosan 8%-ot is megkereshetünk évente és a nyereségek után még adót sem kell fizetnünk.

 

A gazdagok többsége mindent úgy ért el, hogy a kemény munkáját ötvözte az okos megtakarításaival és a megfontolt befektetési döntéseivel.

 

 « Vissza