Bejelentkezés

Mennyire fontos vállalkozói szemléletűvé válni?

Elérkezett a "vállalkozók korszaka"? Milyen mértékben szükséges széles látókörrel rendelkezniük a pénzügyi vezetőknek?

Forrás: cfo-insight

 

 

 

 

Számos vállalattulajdonos szembeszökően közös tulajdonsága nem más, mint a vállalkozói szemlélet. A vállalkozói spiritusz ugyanis nélkülözhetetlen a sikerhez.

 

 

 

Ingujját feltoló, öltönybe és nyakkendőbe öltözött férfi képe

 

 

A gazdasági problémák ellenére úgy tűnik, mintha beléptünk volna a „vállalkozók korszakába”.

 

A hirdetések azt sugallják, hogy ma szinte bárkiből lehet vállalkozó. Számos európai kormány egyre jobban ösztönzi újabb és újabb vállalkozások megalapítását.

 

A statisztikák szerint világszerte virágzóban van és egyre jobban terjed a vállalkozó kedvű ambiciózus egyének „kelj fel és járj” szemléletű lelkesedése.

 


A vállalkozóvá válás az elmúlt években lényeges témává vált. A TV programok kétségtelenül új érdeklődési területet hoztak működésbe, míg a kormányok egyértelműen és világosan látni szeretnék az üzleti tevékenységek újonnan kialakuló irányvonalait.

Az általánossá vált pénzügyi hullámvölgy és számos állás elvesztése miatt egyre többen érdeklődnek az iránt, hogy saját vállalkozásba fogjanak. A Globális Vállalkozói Monitor (GEM) szerint a „kezdeti fázisban lévő” tevékenységek aránya 2010 óta tizenhat fejlődő országban összesen 25%-al emelkedett.

 

Ötvenkét országban jelenleg legalább 400 millió vállalkozó tevékenykedik. Emellett nagy reményeket fektetnek az új állások létrehozásának lehetőségébe is.

A vállalkozó kedvű cégek munkaerejük arányát 2011-ben 16%-al bővítették.

 

Számtalan projektből fejlődik ki kisvállalkozás, és szélesedik a vállalkozói üzleti környezet.A cégtulajdonosok saját intézkedéseik alapján próbálják irányítani vállalatukat, és nem sokan bízzák rá a pénzügyi vezetőkre a kizárólagos döntéseket.A jelenleg uralkodó tulajdonosi kultúra nagy hatást gyakorol arra, hogy a pénzügyi vezetők milyen módon viselkedhetnek, ezáltal megnyirbálva meglévő vállalkozói ösztöneiket.

 

Néhányan a pénzügyi vezetők szerepét sokkal kevésbé látják kizárólag feketén vagy fehéren. Ragaszkodnak ahhoz a meglátáshoz, hogy a modern pénzügyi vezetők fegyvertárában jelen kell lennie a legújabb „vállalkozói” szemléletnek.

Ugyanis szerepük mára már jócskán a kockázatkezelés és pénzügyi ellenőrzés fölé emelkedett, ami megkívánja az üzlet valamennyi aspektusában való részvételt is.

 

Ez a szerep tehát azt takarja, hogy a pénzügyi vezetőknek a vállalkozás virágzását a hagyományos pénzügyi eszközök felhasználásával kell ösztönözniük, másrészt befolyást kell gyakorolniuk a vezetői csoportra, és folyamatos kihívásokkal kell önként szembenézniük.

 

Mindezek mellett feladatuk részét képezi az üzleti lehetőségek legszélesebb körű azonosítása a piacok, a gazdaság, a különféle politikai kérdések, a külső erők és a törvényhozás tekintetében is.

 

A modern pénzügyi vezetőknek széles látókörrel kell rendelkezniük. 

 

Természetesen erre megvannak a szükséges eszközeik is. A különböző pénzügyi struktúrákkal, az adóstratégiával és a megfelelő befektetési időzítéssel kapcsolatos szakértelmet vállalkozói módon használhatják fel.

 


A megfelelő kockázat - és nyereségelemzés nem feltétlenül az üzletnek a kárlehetőségektől való teljes elszigetelését jelenti, hanem annak biztosítását, hogy a nyereségek és bevételek maximalizálva legyenek.

 

A pénzügyi vezetőknek megfelelő vállalkozói gondolkodásmóddal kell rendelkezniük.

 

Mivel felelősek a vállalat pénzügyi egészségéért, egyensúlyba kell hozniuk a vállalkozói szemléletet és a kockázatkezelési kérdéseket is.  Legfontosabb a vezetői csoporttal való kapcsolattartás. 

A modern pénzügyi vezetőknek megbízhatóknak és a vállalat iránt lojálisnak kell lenniük.

 « Vissza