Bejelentkezés

Melyik ország biztosítja a legkedvezőbb feltételeket egy anya számára?

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szerint Finnországban a legkiválóbbak a pénzügyi, politikai és egészségügyi feltételek az anyák számára.

Forrás: cnn news

 

 

 

 

 

 

 

Kongói anya szoptatja újszülött kisbabáját a kórházban

Egy anya szoptatja  gyermekét a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik kórházában

 

 

Ön is talán éppen azon gondolkodik, hogy kisbabát szeretne?

 

Ez esetben a legjobban teszi, ha Finnországba költözik, hiszen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (Save the Children) nemzetközi felmérése szerint az említett államban a legkedvezőbbek a feltételek az anyasághoz.  

 

A Save the Children felméréseinek elsődleges célja annak bemutatása, milyen körülmények állnak rendelkezésre egyes országokban az anyaság feltételeinek megteremtéséhez. A beszámoló szerint évente közel hárommillió kisbaba halálozik el élete első hónapjában  - és több, mint egyharmaduk már a  megszületése napján –, és 287,000 nő nem éli túl a felmerülő terhességi komplikációk következményeit, vagy a gyermekszülést.

 

A felmérések során a következő öt szempont alapján rangsorolják az országokat az anyák egészségi állapotára és jólétére vonatkozóan: az anyák elhalálozási aránya, kisgyermekkori (öt évnél fiatalabb) elhalálozási arány (a gyermekek jólétét befolyásoló tényezők), a nők iskolázottsági szintje, egy főre eső átlagos jövedelem, valamint a nők jelenléte az ország kormányzásában.

 

Finnországot szorosan követik skandináv szomszédjai és más Nyugat-európai országok. Ausztrália az egyetlen Európán kívüli ország, amely a legjobb 10 között szerepel.

 

Az Egyesült Államok csupán a 30. helyezést érte el, mivel – a többi magasan fejlett országhoz képest - viszonylag gyenge teljesítményt produkál az öt évnél fiatalabb gyermekek és az anyák elhalálozási arányainak, illetve a nők politikai részvételének kategóriájában.

 

Az iparosodott országokban az újszülötteknek csupán 1%-a halálozik el születésének napján, azonban – az említett államokat vizsgálva - ez az arány az USA-ban a legmagasabb; ami évente hozzávetőlegesen 11,300 halálesetet indokol. A beszámoló ezt az államban előforduló számos koraszülésnek (minden nyolcadik szülésből egy eset) tulajdonította, amely az iparosodott világon belül a második legmagasabb.

Az iparosodott országok körében az Egyesült Államokban fordul elő a legtöbb tinédzserkori szülés, és az itt élő tinédzser anyák sokkal aluliskolázottabbak,  csekélyebb mértékű terhes-gondozásban részesülnek és kevesebb anyagi forráshoz férnek hozzá, mint az idősebb korukban szülő nők.

 

A lista alapján Fekete-Afrika vagy Szubszaharai Afrika országai számítanak a tíz legrosszabb területnek, ha valaki anyaszerepet vállal. A régión belül a Kongói Demokratikus Köztársaság "csúszott" a legutolsó helyre.

 

Annak ellenére, hogy az elmúlt két évtizedben az újszülöttek, a gyermekek és az anyák elhalálozási arányai csökkentek a fejlődő világban, a beszámoló szerint a folyamat ebben a régióban a leglassúbb. A fejlődő országokban a nők és kisbabáik sem a szülést megelőzően, sem annak során, sem pedig azt követően nem jutnak hozzá még az alapvető egészségügyi ellátásokhoz sem, ami az újszülöttek és a kismamák elhalálozásának legfőbb oka.

 

A felmérésben legutóbb 176 országot rangsoroltak. A vizsgálatba valamennyi országot bevonták, kivéve azokat, ahol nem elérhetőek a szükséges adatok, illetve az ország népessége 100,000 fő alatt van.

 

 

 

A TOP 10-es lista:

 

1. Finnország

2. Svédország

3. Norvégia

4. Izland

5. Hollandia

6. Dánia

7. Spanyolország

8. Belgium

9. Németország

10. Ausztrália

 

 

A legutolsó 10 helyezést elért állam:

 

167. Elefántcsontpart

168. Csád Köztársaság

169. Nigéria

170. Gambia

171. Közép-afrikai Köztársaság

172. Niger

173. Mali

174. Sierra Leone

175. Szomália

176. Kongói Demokratikus Köztársaság« Vissza