Bejelentkezés

Melyik a költséghatékonyabb: ha újonnan megvásárolt ingatlanunkat felújítjuk, vagy ha lebontjuk és újraépítjük?

Mikor van értelme a teljes bontásnak és újraépítésnek, a felújítás helyett?

Forrás: www.economist.com

 

 

Sokan, akik már belefogtak egy költséges felújításba, azzal viccelődnek, hogy egyszerűbb lett volna, ha az egész házat ledózerolják és másikat építenek helyette. Noha ebben is rejlik némi igazság, nehéz kiszámítani, milyen anyagi vonzatai és gyakorlati lehetőségei vannak egy lerobbant ingatlan felújításának, illetve újraépítésének.    

 

 

ház lebontás közben

 

A felújítás mellett szóló érvek a következők:

 

 

Az ingatlan kiemelt építészeti jelentőséggel, szépségekkel és érdemmel rendelkezik

 

Szinte lehetetlenség autentikus módon reprodukálni a régi épületeket. A külső és belső sajátosságok miatt gyakran meg is kell őrizni az épület eredeti szerkezetét. Amennyiben új otthonunk a törvény értelmében műemlék jelleget képvisel, bárminemű munkálat esetén előzetes hatósági jóváhagyásra van szükség.

 

 

Költséghaszon

 

Még ha túlnyomó részben át is szeretnénk alakítani egy ingatlant, az alapvető szerkezeti elemek megtartásával olcsóbbnak bizonyulnak a munkálatok, mint egy teljes újraépítés esetén, amikor az új alapzat és a külső falazat kivitelezése is nélkülözhetetlen.   

 

 

Tervezési jóváhagyás

 

A tervezési engedélyt könnyebb egy már meglévő épület változtatásaihoz beszerezni, mint egy vadonatúj ház esetén. Ez az eset sem mindig jellemző, de általában ez vezet a „kisebb ellenállás” útjához.

 

 

Környezeti hatások

 

Környezetvédelem tekintetében a fennálló dolgok megőrzése és újrahasznosítása kevesebb energiát igényel, mint a lebontás és az újraépítés.

 

 

Építési szabályozások

 

Ha új házat építünk, valamennyi munkálatot meg kell feleltetni az építési szabályzatoknak; viszont egy létező otthon esetén nem követelmény, hogy elfogadtassuk a hatóságokkal az épület már meglévő, nem-engedélyezett jellegzetességeit – mindaddig, amíg a tervezett munkafázisok nem rontják tovább az eredetileg sem jóváhagyott épületi sajátosságokat.

 

 

Melyek a házak lebontásának és újraépítésének leggyakoribb okai?

 

Egyes esetekben a felújítás nem jelent mást, mint hogy azok a kompromisszumok, amelyekbe kénytelen vagy belemenni, nem csupán anyagi értelemben kedvezőtlenek, de formatervezési szempontból is lerontják az új otthonod értékét.

 

Az újraépítés legnépszerűbb indokai:

 

 

Áfa-visszaigénylés

Egy meglévő épületen elvégzett módosítások rendszerint teljes mértékben Áfa-kötelesek, míg az új építési projektek tárgyi adómentesek.  

 

Hőhatásfok


Környezetvédelmi szempontból a teljes újraépítés több energiát vesz igénybe, mint a felújítás. Viszont amennyiben a meglévő épületszerkezet nem javítható meg hatékonyan, az állagmegőrzés hosszú távú energiaveszteségei túlszárnyalják az újraépítéshez szükséges rövidtávú energia költségeit.

 

 

Tájolás és a telek elhelyezkedése


Előfordul, hogy új otthonunknak közel sem tökéletes a tájolása és a telken való elhelyezkedése. Egyes esetekben – az aktuális dizájn alapján – az életterek meglehetősen sötétek, illetve a hálószobák alig néhány méterrel helyezkednek el az út mellett. Ezért az a legmegfelelőbb, ha újraépítés esetén az alaprajzot is módosítjuk.  

 

 

Minden új


Sokan azért érzik kényelmesebbnek a vadonatúj házat, mert tudják, hogy szilárd, tartós és minden kiválóan működik benne. Az olyasfajta anomáliák is elkerülhetőek, mint a túl meredek lépcsőház, vagy a szűk autófelhajtó. Azon sem kell törniük a fejüket, hogyan javíthatnának az alapjaikban nem változtatható részeken, mint például a nem mozdítható teherhordó falak, illetve a nem kifejezetten praktikus csatornázás.  « Vissza