Bejelentkezés

Melyek turisztikailag a világ legbarátságtalanabb nemzetei?

A World Economic Forum által készített jelentésben 140 országot rangsoroltak az alapján, hol várják a legszívélyesebben az odalátogatókat,  illetve mely területeken fogadják a legbarátságtalanabbul a turistákat.

Forrás: cnn news

 

 

 

 

 

 

 

 

Fesztivál Bolíviában

A World Economic Forum jelentése alapján Bolívia kapta meg a "legkevésbé turistabarát ország" címet. A legújabb Turisztikai versenyképességi Index egyik fontos kategóriája „a lakosság hozzáállása a külföldi látogatókhoz”, melynél szintén a résztvevő országokat rangsorolták.

 

 

Utazásaink során akadhatnak olyan országok is, ahol egyáltalán nem találunk szívélyes fogadtatásra. Vagy legalábbis így érezzük.

 

A World Economic Forum által készített legújabb jelentésben az alapján rangsorolták az országokat, hogy melyek a lehető legszívélyesebbek az odalátogatókkal, illetve melyek azok, ahol mondhatni a „leghidegebb” a fogadtatás.

 

Az általános elemzések során az egyik legérdekesebb kérdésnek az bizonyult, miként fogadják a turistákat a szóban forgó országokban. A kategória „A lakosság hozzáállása a külföldi látogatókhoz” elnevezést kapta.

Egy másik lényeges aspektus, hogy az adatok alapján melyik számít a világ legbarátságtalanabb országának.

Ezt az igen kétes "dicsőséget" Bolívia szerezte meg, ugyanis a hétből 4.1 pontot ért el az „egyáltalán nem vendégszerető” (0) és a „rendkívül vendégszerető” (7) skálán.

 

Ezt követte Venezuela és az Orosz Föderáció.

 

Érdekes módon – nagyszámú turisztikai látogatottsága dacára – Dél-Korea és Kína négy másik országgal együtt szerezte meg a nyolcadik helyezést a „legkevésbé barátságos helyszín” kategóriájában.

A skála ellenkező végén állva Izland és Új-Zéland minősültek a világ legvendégszeretőbb nemzeteinek.

 

A „barátságos” minősítés a jelentésnek csupán az egyik szempontját képezte, hiszen az országok versenyképességét az utazás és turisztika tárgykörében is kielemezték. Ehhez kapcsolódik az ott jellemző politikai attitűd is, amely hozzájárulhat az utazási és a turisztikai szektor vonzóbbá tételéhez.

 

Az általános Turisztikai versenyképességi indexben Európa lett a legmagasabb szinten minősített régió, hiszen az első öt helyezést kizárólag európai országok tudhatják magukénak. A pontos sorrendet tekintve Svájcnak, Németországnak és Ausztriának gratulálhatunk az első három helyért. Svájc azóta áll megingathatatlanul az első helyen, amióta az index öt évvel ezelőtt életbe lépett.

 

A kulcsfontosságú tényezőket a tökéletes turisztikai infrastruktúra és felszereltség, az üzleti utazások vonzereje, a természetes erőforrások fenntartható fejlődése, valamint a gazdag kulturális erőforrások alkották, melyek segítségével tehát ismét Svájc bizonyult a legkiválóbbnak.

 

A különféle szempontok esetén a legnagyobb gondot a biztonsággal, a fejletlen infrastruktúrával és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos hiányosságok okozták, melyek nagymértékben rontották bizonyos országok versenyképességét.

A versenyképességi indexben Haiti bizonyult a legeredménytelenebbnek.

Amerikában az Egyesült Államok (6.) bizonyult a legjobbnak, Szingapúr (10.) épphogy megelőzte Ausztráliát és Új–Zélandot, az Ázsiai és Csendes-óceáni régióban a Seychelle-szigetek vezető szerepet ért el Mauritius előtt, és ily módon Afrikában a „csúcson végzett”.

 

A jelentés nagy hangsúlyt fektetett az utazási és turisztikai szektor folyamatos fejlődésének szükségességére, főként a viszonylag stagnáló globális gazdaságon belül a munkahelyteremtésben játszott szerepe miatt. Ugyanis világszerte tizenegy állás közül egyet ez az iparág biztosít.

 

A jelentésben a World Economic Forum különböző vezetői véleményfelmérések, magánforrások, valamint olyan országos és nemzetközi szervezetek adatait használta fel, mint az ICAO, IATA, UNWTO, Világbank/Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC), IUCN, WHO és az UNESCO.

 

Magyarország a globális versenyképességi listán a két évvel korábbi 38-ról a 39-ik helyre csúszott vissza.

 

„A lakosság hozzáállása a külföldi látogatókhoz” nevű kategória eredménye:
(1 = egyáltalán nem vendégszerető; 7 = rendkívül vendégszerető)

 

Legbarátságosabbak:

 

1. Izland  6.8
2. Új-Zéland  6.8
3. Marokkó  6.7
4. Macedónia, FYR  6.7
5. Ausztria  6.7
6. Szenegál  6.7
7. Portugália  6.6
8. Bosznia-Hercegovina  6.6
9. Írország  6.6
10. Burkina Faso  6.6

 

 

Legkevésbé barátságosak:

 

1. Bolívia  4.1
2. Venezuela  4.5
3. Orosz Föderáció  5.0
4. Kuvait  5.2
5. Lettország  5.2
6. Irán  5.2
7. Pakisztán  5.3
8. Szlovák Köztársaság  5.5
9. Bulgária  5.5
10. Mongólia  5.5

 

A kérdés már csupán az marad, hogy utazási tapasztalataink mennyire egyeznek a fenti rangsorolással.

 

 

 

Svájci hegyek

 

 

 

 « Vissza