Bejelentkezés

Melyek a legkeresettebb nyelvek az üzleti életben?

Miért hasznos az idegennyelv ismeret az egyéni fejlődés és a munkakeresés szempontjából? Az üzleti világban leginkább használt nyelvek.

Forrás: www.telegraph.co.uk

 

 

 

 

Pszichológiai tanulmányok szerint a két vagy több nyelvet beszélő emberek legtöbbször szembeszökő fejlődéseket produkálnak kognitív értelemben. Bizonyított, hogy a kétnyelvűek agyállománya eltérő módon működik az egy nyelvet beszélőékhez képest, és a különbségek további mentális előnyökhöz is vezetnek; ami elsősorban a többfunkciós képességek kiépülésének köszönhető.

 

Egy idegen nyelv ismerete javítja agyunk funkcionálisságát, ezáltal könnyebben ismerjük fel azokat a jelentéseket is, amelyek közlése eltérő nyelvi rendszereken keresztül történik. Ilyen módon azon képességeink is fejlődnek, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak az egyéb problémamegoldó feladatok logikus megoldásához.

Az idegen nyelvet tanuló diákok az általános tesztek esetén is jobb eredményeket érnek el, mint egynyelvű társaik, különösen a matematika, az olvasás és a szókincs kategóriáiban.

 

A többnyelvű emberek gördülékenyebben váltanak a beszéd, az írás és a struktúrák eltérő rendszerei között.

A Pennsylvania State University vizsgálatai szerint ez a fajta „zsonglőr” képesség azt eredményezi, hogy az idegen nyelveken beszélők nagyon jól oldják meg a többfunkciós feladatokat, hiszen könnyedébben mozognak a változatos struktúrák között.

Elvégeztek egy olyan kísérletet, ahol a résztvevők autóvezető-szimulátort működtettek, és ezzel egyidőben teljesen eltérítő feladatokat is el kellett végezniük. Az eredmények igazolták, hogy azok, akik egynél több nyelvet beszélnek, jóval kevesebb hibát követtek el a vezetésben.

 

 

A döntéshozó képesség is fejlődik

 

A University of Chicago szerint a kétnyelvűek általában racionálisabb döntéseket hoznak. Valamennyi nyelv szókincse tartalmaz árnyalatokat, melyek tudat alatt befolyásolják döntéseinket. A két nyelvet beszélők jóval magabiztosabbak választási helyzetek esetén, hiszen ugyanazt a lehetőséget sokszor a másik nyelven is átgondolják, amivel azt ellenőrzik, hogy eredeti következtetéseik továbbra is helytállóak-e.

 

Egy idegen nyelv tanulása során a nyelv mechanizmusára irányul a figyelmünk: a nyelvtanra, a ragozásokra és a mondatszerkezetekre; ami nyelvi szempontból sokkal tudatosabbá tesz bennünket. Ezen kialakult képesség segítségével hatékonyabban tudunk kommunikálni és írni, ráadásul a megfigyelések terén is jobban teljesítünk, mivel az egyes hangok és jelentések apró árnyalatnyi megkülönböztetésében is jártasságot szerzünk.

 

Általánosan elfogadott és jól ismert tény, hogy az üzleti élet egyik legfontosabb nyelve az angol, ezért a legtöbb ember szerint prioritást élvez; ugyanakkor ismerete előnyökhöz juttathat a munkakeresés során és az üzlet világában is.

 

 

Viszont azt is érdekes megvizsgálni, hogy miként vélekednek az Egyesült Királyságban az üzleti életben (számukra) nélkülözhetetlen nyelvekkel kapcsolatban.

 

Éppen ezért a CBI Education - a 2012. évi felmérése során - az Egyesült Királyság ötszáznegyvenkettő vállalatvezetőjét kérdezte meg, mely nyelveket tartják a leghasznosabbaknak.

 

Ez alapján a következő rangsort állították össze:

 

 

 

10. Portugál

 

Portugália látképe

 

Brazília nemrégiben az Egyesült Királyságot is megelőzte a világ hatodik legnagyobb gazdaságaként, ugyanakkor a Futball Világkupának és a küszöbön álló 2016. évi Nyári Olimpiai Játékoknak köszönhetően hamarosan szinte minden szem a portugál nyelven beszélő BRIC nemzetre szegeződhet.

 

 

 

9. Japán

 

 Japán város képe

 

 

 

8. Orosz

 

 

Oroszország gyönyörű városának képe, este

 

 

Az Oroszországgal kialakított kapcsolatok nem bizonyultak túl szívmelengetőnek a hidegháború befejezését követően, ennek ellenére a vállalatvezetők szerint mégis Oroszország az Egyesült Királyság leggyorsabban fejlődő és főbb export piaca.

 

 

 

7. Kantoni

 

Kínai város képe felülnézetből

 

Az Egyesült Királyságban a kantoni nyelvet beszélők többsége rendkívül szoros kapcsolatot alakított Hong Kong-gal, ahol ez a hivatalos nyelv. Természetesen a kantoni nyelvet még ennél is szélesebb körökben használják világszerte, hiszen közel hetvenmillióan beszélik anyanyelvükként a kantonit.

 

 

 

6. Arab

 

Csadort viselő nő képe, a képen a háttérben arab várossal

 

Ha valaki esetleg megkérdőjelezné az arab nyelv fontosságát az üzleti életben, csak vessen egy pillantást Nyugat-Európa legnagyobb épületére, a "The Shard" {Üvegszilánk} felhőkarcolóra, amely elsősorban katari befektetésnek köszönhető.

 

 

 

5. Lengyel

 

Lengyel város tere

 

A lengyel nyelv szerezte meg az ötödik helyet. Az Egyesült Királyságban rengeteg lengyel bevándorló él, amióta az ország Európai Uniós tagállammá vált.  Emellett az ország jelentős szerepet játszik az új Tagállamok legnagyobb fogyasztói piacaként, valamint az egyetlen olyan EU-s nemzetként, amely szerencsésen elkerülte a recessziót.

 

 

 

 

4. Mandarin

 

Kínai, ködbe vesző város

 

Kína – amely a világ legnépesebb és gazdaságilag legdinamikusabb nemzete – hivatalos nyelve a brit vállalatvezetők körében is nagy népszerűséget örvend.

 

 

 

3. Spanyol

 

Spanyol épület képe

 

A spanyol a fontos európai és a gyorsan fejlődő Latin-Amerikai gazdaságok fő nyelveként ma már nélkülözhetetlen, és "dominanciája" az Egyesült Államokban is egyre inkább növekvő tendenciát mutat.

 

 

 

 

2. Francia

 

Francia nagyvárosban kávézó képe

 

A francia nyelv esetében látszólag igen nagy visszaesés tapasztalható a középiskolai oktatási rendszerben elfoglalt helyét tekintve, azonban ismerete az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók körében továbbra is keresett.

 

 

 

1. Német

 

Német épület képe

 

Az Egyesült Államokon kívül továbbra is Németország marad a brit termékek legnagyobb export piaca. Sőt, az ország Európa legnagyobb gazdasága – több mint 2.4 trillió eurós GDP-jével – mivel sikeresen ellenszegül az eurózóna hanyatlásának. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy az Egysesült Királyság vállalatai főként olyan munkavállalókat kívánnak alkalmazni, akik beszélik a nyelvet.

 « Vissza