Bejelentkezés

Mégsem környezetkímélők az elektromos autók?

A hagyományos és az elektromos autók gyártási költségei. Az elektromos autók gyártási folyamatának ártalmas hatásai.

Forrás: businessinsider.com

 

 

 

 

 

 

 

Elektromos autó

 

Egyes szakértők nem látnak nagy lehetőséget az elektromos autók gyártásában.

 

 

 

Szerintük az elektromos autók környezetvédelmi előnyeit ecsetelő kijelentések sokszor eltúlozzák a valóságot.

 

A Carnegie Mellon University kutatóinak tanulmányában olyan diagram látható, amely – az autók gyártása és működése terén - részletezi a hagyományos és a különböző típusú elektromos járművek gyártásának költségeit.

 

Elektromos autó és hagyományos autó összehasonlítása, költség alapján az ábrán

 

Ahogy az ábrán is látható, a Tesla Model S (BEV240) akkumulátor gyártási költségei messze meghaladják egy teljesen hagyományos jármű (CV) esetén felmerülő kiadásokat.

 

Az elektromos autók hátrányait elemzők elmondják, hogy a Tesla Model S a reklámhadjáratok során kiváló csalit jelent a kereskedők számára; azonban a környezetvédelmi és gazdasági követelmények alapján felmerülő hiányosságok miatt nem látható a kockázat és a nyereség közti egyensúly.

 

Norvég akadémikusok is közzétettek egy tanulmányt, mely szerint az elektromos autó még annál is szennyezőbb lehet, mint ahogy azt széles körökben gondolják.  A tanulmány megkérdőjelezi az elektromos autók környezetvédelemmel kapcsolatos pozitívumait. Kifejti, hogy egyik probléma megoldását követően az elektromos autók újabbat generálnak.

 

Ha viszont ez így van, akkor még azon is elgondolkodhatunk, hogy talán az elektromos autók által előidézett környezeti kár még nagyobb, mint a velük járó előnyök?

 

A tanulmány ecseteli az elektromos autó gyártási folyamatának – a hagyományos benzines és dízelautókhoz viszonyított - káros hatásait. Az említett folyamat ugyanis kétszer akkora mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint a hagyományos autóknál. Ezek alapján az elektromos autóknak nincs semmi értelme, ha az általuk fogyasztott elektromosságot főleg szénerőművekben állítják elő.

 

Elképzelhető, hogy a tanulmánynak köszönhetően átértékeljük az elektromos autók környezetvédelemre vonatkozó hihetőségét?

 

Vagy esetleg az adatok segítséget nyújtanak abban, hogy továbbfejlesszük az elektromos autók környezetvédelmi teljesítményét?

 

Habár az elektromos járművek olyan technológiai áttörést jelentenek, melyek jelentős környezeti előnyöket is eredményezhetnek, az ilyen előnyöket mégsem lehetséges minden körülmények között hasznosítani.« Vissza