Bejelentkezés

Magyarország az IMF tanácsa ellenére is jóváhagyta a költségvetést

Elfogadták a 2013 évi költségvetést. Továbbra is érvényben maradnak a rendkívüli vállalati adók.

Forrás: bloomberg.com

 

 

Parlament

 

 

A magyarországi törvényhozók elfogadták a 2013-as költségvetést, és a Nemzetközi Valutaalap által ellenzett rendkívüli vállalati adók továbbra is érvényben maradnak.

 

A képviselők túlnyomó többségének határozata alapján elérendő célként 2.7 százalékos költségvetési deficithatárt állapítottak meg.

 

Orbán Viktor miniszterelnöknek a bankoktól, az energia-, a kiskereskedelmi és a telekommunikációs vállalatoktól - a költségvetési hiány megszüntetése érdekében - beszedett rendkívüli adójárulékokba vetett bizalma recesszióhoz vezetett.

 

A befektetések hanyatló tendenciát mutattak, a magyar állampapírokat "nem alkalmas" kategóriába sorolták (az országot bóvlivá minősítették), emellett a kormány holtpontra jutott az IMF-el folytatott tárgyalások során.

 

Mindez égető fontosságúvá tette a politikák kijavítását a gazdaság ösztönzése és fellendítése érdekében.

A legnagyobb hazai és külföldi befektetőket is tagjai között számláló Joint Venture Szövetség szerint Magyarország súlyos problémákkal küszködik.

 

A régió országaiban tapasztalható gyenge gazdasági teljesítmény elsődleges oka  egy olyan környezet hiánya, amely biztosíthatná a befektetések biztonságát és nyereségességét, és amely a fenntartható fejlődés útjára vezethetne.

 

Orbán már korábban is kijelentette, hogy csökkenti a költségvetési hiányt, támogatja az állásteremtő programokat, valamint lefekteti a fenntartható fejlődés alapjait. A kormány számára elengedhetetlen, hogy ne használják fel a 2013. évi fiskális tartalékokat, annak érdekében, hogy eleget lehessen tenni a következő évi költségvetési hiánylimitnek.

 

Közép–és Kelet-Európában Magyarország befektetési arányai a legrosszabbak, amit a kormánynak helyre kell hoznia.

 

 

A recesszió folytatódik

 

 

Magyarország recessziója a negyedik negyedévben is folytatódott, miután 2012. októberében az ipari teljesítmény 3.8 százalékot zuhant - az egy évvel korábbi arányokhoz viszonyítva -; ami egyben az elmúlt három év legkedvezőtlenebb adatának számít.

A hazai és a külföldi megszorító intézkedések sokat ártottak a hazai keresletnek, ezenkívül az exportot is visszafogták.

 

Magyarország gazdasága – egy hosszabb recessziót követően - 2013-ban továbbra is stagnálhat.

 

Sokak szerint a fiskális, illetve pénzügyi ösztönzés nem igazán segíti elő Magyarország gazdasági fejlődését. A kormánynak ugyanis teljesen kiszámítható politikai környezetet kell teremtenie, és meg kell állítania a visszaesést a gazdaság támogatása és fellendítése érdekében.

 

 

 

Nemzetközi Valutaalap felirat

 « Vissza