Bejelentkezés

Környezetvédelem, gazdaság és állásteremtés

A környezetvédelem, a gazdaság és a munkahelyteremtés közötti kapcsolat évtizedek óta fontos kérdés.  

Forrás: sciencedirect.com

 

 

 

 

Vajon a környezetvédelem árt a foglalkoztatásnak, vagy éppen ellenkezőleg, megkönnyíti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést­­­?

 

Ezt a kérdést a Munkahelyteremtés és Környezetvédelmi Kezdeményezés eredményeinek összegzésével érdemes megközelíteni, ami tulajdonképpen egy non-profit alapítványok által támogatott kutatás. Célja, hogy mennyiségileg meghatározza a környezetvédelem, a gazdaság és az állásteremtés viszonyát.

A hagyományos elképzeléssel szemben ez a három terület egymást kiegészítő és kiválóan összeegyeztethető. Habár a környezetvédelemre szánt befektetések  újabb állások létrehozásához, de eltörléséhez is vezethetnek – összhatásuk mindenképpen pozitív.

 

A környezetvédelem gyors ütemben fejlődik és manapság az egyik fő állásteremtő iparággá vált. Nem csupán a klasszikus értelemben vett foglalkozásokat (környezetmérnök, ökológus, stb.) foglalja magába, hanem többek között számos könyvelőnek, mérnöknek, számítógép-elemzőnek, hivatalnoknak és gyári munkásnak is munkát biztosít.

Ennek ellenére a legtöbben fel sem ismerik, hogy a természet védelmére teszik fel az életüket.

 

Állami szinten a környezeti politikák kedvezően hatnak a gazdasági növekedésre. Az országok akkor is erős, stabil gazdasággal rendelkezhetnek, ha védik a természetet.

 

A környezetünk védelmét célzó foglalkoztatás főként a gyártás, az információs technológia, tudományos és technikai szolgáltatások területeire összpontosul.

 « Vissza