Bejelentkezés

Hogyan lephezhetjük le, ha főnökeink rejtegetnek valamit?

Ha egy cégnél nem mennek a dolgok a legjobban, a vezetőség sokszor trükkökhöz folyamodik, hogy saját nyereséghez jusson. Vállalati visszaélések.

Forrás: businessinsider.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sötét raktárépület számtalan iratot rejtő dobozokkal

 

 

Még a munkatársaknak sem mindig könnyű rájönni arra, ha egy vállalatnál egyre rosszabbul mennek a dolgok.

 

Az ilyen vállalatok vezetői annak érdekében, hogy időt nyerjenek a folyamatok visszafordítására és a lehető legtöbb személyi vagyont „préselhessék ki” a vállalatból - vagy ha attól tartanak, hogy elriaszthatják a befektetőket - a nagykönyvben leírt valamennyi trükköt kipróbálják, hogy elfedjék a valós problémákat.  

 

A New York University Stern School of Business professzora, David Yermack, valamint a Swiss Institute of Banking and Finance Bank-ot képviselő Markus Schmid által készített dokumentum feltárta, mit tesznek a vállalatvezetők olyan esetekben, amikor leplezni kívánják a cég gyenge teljesítményét és a súlyos egyéni jogsértéseket.

 

A dokumentum szerzői olyan vállalatok vezetőségének leleplezésére összpontosítanak, akiket árrögzítő kartellekkel hoztak kapcsolatba. Bár hasonló esetek számtalan vállalatnál előfordulnak.

 

Íme, néhány fontos figyelmeztető jel, amely súlyos visszaélésre és méltánytalanságra utalhat:

 

- Az igazgatósági tagok túl gyakran, vagy pedig soha nem cserélődnek. Ha a tagok személye esetleg változik, ez nagyon lassú folyamat során valósul meg.

- Az igazgatósági tagok rendszerint szerfelett elfoglalt „kívülállók”, vagy külföldiek.

- A könyvvizsgálók ritkán cserélődnek.

- A tényeket és adatokat követően a pénzügyi beszámolókat gyakran újra átfogalmazzák.

- Az üzleti szegmensek száma, mérete, nevei és meghatározásai gyakran módosulnak.

- A részvényopciók mozgása sokkal gyorsabb, elképzelhetően azért, mivel a vezetőség tart a lelepleződéstől.

 

A kérdéses vállalatok szinte mindent megtesznek azért, hogy a kollégák és a kívülállók szeme elől is rejtegessék döntéseiket.

 

Kiváló minta erre a vezetőség magatartása. Egy új igazgatósági tag szintén közvetlen betekintést nyer a belső ügyekbe. Ezért a vállalatok sokszor vonakodnak váltogatni igazgatósági tagjaikat, vagy pedig olyan embereket választanak, akik túlzottan elfoglaltak, vagy helyileg messze tartózkodnak.

 

Nagy rendszerességgel módosuló üzleti szegmensek, és újonnan átfogalmazott adatok esetén igen nehéz az eredményeket évről évre összehasonlítani.

 

Ilyen folyamatokat tehát egyáltalán nem könnyű felismerni. A visszaélésekre általában igen hosszú idő után derül csak ény. Ez a magatartásforma főként a felső vezetői rétegben jellemző, ezért leleplezése igen bonyolult.

 

Azonban mégis az a jó, ha szemmel tartjuk a gyanús eseményeket.« Vissza