Bejelentkezés

Ha folyton a pénzre összpontosítunk, akár erkölcsi problémákkal is szembekerülhetünk

Akinek folyamatosan csak a pénz körül forognak a gondolatai, nagyobb valószínűséggel hozhat etikátlan döntéseket. Sőt, akár még hazugságra, lopásra, vagy morálisan megkérdőjelezhető lépésekre is vetemedhet.

Forrás: cnn news

 

 

 

 

 

 

 

Felhalmozott pénzérméket feszülten figyelő férfi képe

Amikor folyamatosan és kizárólag a pénz áll gondolataink középpontjában, nagyobb a valószínűsége annak, hogy etikátlan módon fogunk cselekedni. A kutatások szerint a pénzen való állandó töprengés indíthatja az embereket a hazugságokra, a lopásra és az etikátlan döntések meghozatalára.

 

 

 

Azok az emberek, akik éppen az előbb nézegettek pénzt ábrázoló képeket, vagy olvastak pénzzel kapcsolatos kifejezéseket, nagyobb valószínűséggel tesznek etikátlan lépéseket ezt követően; vagyis például – ha otthon esetleg kifogytak belőle -  papírt lopnak az irodából, ahol nap mint nap dolgoznak.

 

Esetleg nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy olyan pályázót alkalmazzanak egy állásra, aki bátran kijelenti, hogy új munkaadójával szívesen megosztja a korábbi munkahelyére vonatkozó bizalmas és belső információkat is.

 

Ha pedig egy ilyen lehetőség még pénzbeli nyereséggel vagy előnnyel is kecsegtet, az illető - nagy valószínűséggel - különféle hazugságokra is vetemedik.

 

Ezek a tények a Harvard University és a University of Utah kutatói által elkészített négy tanulmány vizsgálatának eredményeit tükrözik.

 

Összesen háromszázhuszonnégy személyt vontak be az említett tanulmányok összeállításának folyamatába, akiknek a kutatók pénzről szóló képeket mutattak, így tudat alatt kizárólag a pénzre tudtak gondolni. Emellett a résztvevők egyéb feladatokat is kaptak, ahol olyan szavakat és kifejezéseket kellett kitalálniuk és megfejteniük, melyekkel pénzzel kapcsolatos szólásokat alkothattak.

 

Az elemzések azt igazolták, hogy már pusztán a pénz fogalmával kapcsolatba kerülő résztvevők is jóval nagyobb százalékban voltak hajlandóak etikátlan döntések meghozatalára és ilyesfajta magatartásra, mint a többiek.

 

 

Miért is?

 

Mivel – a tanulmány szerint – amikor az emberek folyamatosan csak a pénz gondolatával szembesültek, ez az állapot üzleti gondolkodásra késztette őket; ami pedig ahhoz vezetett, hogy etikai megfontolásokon alapuló elhatározások helyett pénzügyi haszonra és hatalmas összegek kifizetésére összpontosító üzleti döntéseket hoztak.

 

Mindez a valós életben is egyértelműen megnyilvánul. Az eredmények azt sugallják, hogy ha az emberek napról napra kizárólag a pénzre, és a pénzzel kapcsolatos dolgokra koncentrálnak, ez sokkal nagyobb mértékben befolyásolhatja cselekedeteiket és döntéseiket, mint azt bárki is gondolná.

 

 

Tehát a pénz akár olyan "tényező" is lehet, ami egyeseket alattomosabb módon dönt romlásba, mint azt sokan feltételeznék.

 « Vissza