Bejelentkezés

Gazdaság, politika és pénzügyi piac

Az adomaszerű bizonyítékok veszélyei, 2. rész

Forrás: The Economist

 

A kifejezetten gazdagok kizárólag hasonló jövedelemmel rendelkező emberekkel szeretnek „vegyülni”.

 

Az adomaszerű bizonyíték vezethet ahhoz, hogy sokan félre – vagy túlbecsülik a középjövedelemre vonatkozó számadatokat.

 

Egy Nagy-Britanniában végzett felmérés rávilágított, hogy a „magas fizetésről” alkotott vélemények jelentősen eltérnek a magasan kereső osztályokba tartozók és az átlagemberek között. A 2008-ban több,  mint 150.000 fontot kereső egyének véleménye szerint a magas fizetés küszöbe évi 162,000 fontot tett ki, míg az átlagemberek szerint ez a határ 35,000 font volt. Ez utóbbi olyan számadat, amit egy befektetési bankár nevetségesnek tartana.

 

Még ennél is érdekesebbnek számít, hogy a kutatás szerint 2011-ben már a 200,000 font felett keresők ezt az említett küszöbértéket 100,000 fontra becsülték, míg a 100,000 - 200,000 font között keresők csupán 55,000 fontra. Ezért lehet az, hogy minél közelebb áll valakinek a valós fizetése az átlagoshoz, annál fokozottabban hasonlít a véleménye is az átlagemberéhez.

 

Az egyre növekvő jövedelemkülönbségek azt jelentik, hogy még a meglehetősen jómódú emberek sem érzik magukat túl gazdagnak, és nem csupán amiatt, hogy a vágyott területeken elhelyezkedő ingatlanárak olyan magas szintekre emelkedtek, melyeket a nem pénzügyi szektorokban dolgozók képtelenek megengedni maguknak.

 

Az elit mindenhol el tudja határolni magát a mindennapi élettől.

 

Gondoljunk csak az első osztályon utazó üzletemberekre. Más tranzitváróban ülnek, mint a többi utas, sokszor másik ajtón keresztül lépnek be a repülőgépbe, lefüggönyözött osztályon ülnek, és leszálláskor még a többiek előtt, elsőként hagyják el a repülőgépet. Képesek lennének Atlanti-óceánt átszelő teljes repülőutakat megtenni anélkül, hogy bármiféle kapcsolatba lépnének az átlagemberekkel.

 

A probléma ott jelentkezik, hogy a politikai elit hajlamos a pénzügyi elittel keveredni (mivel pénzt kell szerezniük), és biztonsági okokból kénytelenek elkülönülni az átlag állampolgároktól.

 

Tehát kétszeresen is nehéz lehet megérteniük és felfogniuk a ténylegesen középjövedelemből, vagy ennél is alacsonyabb bevételekből élő emberekre nehezedő nyomás okozta nehézségeket.« Vissza