Bejelentkezés

Fordulópont Európa adókulcsaiban

A Deutsche Bank tanulmánya szerint az elmúlt évtizedben Európában csökkentek az általános adókulcsok. Számos teher hamarosan áthárul a fogyasztásra.

Forrás: cfo-insight.com, oecd.org

 

 

 

A Deutsche Bank legutóbb elkészített tanulmánya szerint az elmúlt évtized során az EU országokban csökkentek az általános adókulcsok.

 

Ugyanakkor a tanulmány értelmében - és a legfrissebb EU reformok fényében - Európa fordulóponthoz közelít, így nem lesznek további adócsökkentések, viszont számos teher a fogyasztásra  hárul.

 

 Csökkenő adókulcsok, Deutsche Bank tanulmánya alapján készített ábra

 

Deutsche Bank

Csökkenő adókulcsok: 2000 óta a vállalatokra kivetett adóterhek folyamatosan csökkentek.

 

 

2000 és 2010 között az Európai Unió huszonhét tagállamában a GDP hozzávetőlegesen 1.5%-ával csökkentek az általános adóterhek. Egyedül Lengyelországban és Olaszországban nőttek az adók az évtized során, és Olaszországban volt a legnagyobb mértékű az adóemelés. Habár az ország visszafogta a fogyasztásra kivetett adókat, az általános adóterhek mégis a GDP közel 1%-ával nőttek.

A legjelentősebb adócsökkentés Bulgáriában volt tapasztalható: a GDP több, mint 4%-ával.

 

A vállalatok pénzügyi igazgatói jó és rossz hírrel is szembenézhetnek. Valószínűtlen, hogy az általános adóteher tovább csökken, de az nagyon is elképzelhető, hogy a teher áthárul a vállalatokról a munkavállalókra. A Deutsche Bank tanulmánya szerint Európa fordulópontja annak „köszönhető”, hogy az adókulcsok nem csökkennek tovább.

A tanulmány javaslata szerint az országoknak csökkenteniük kéne a munkavállalókra kirótt adókat, és emelni kellene a fogyasztási adót, annak érdekében, hogy fejlődést lehessen eszközölni három fontos tényező, tehát a munkaerő, a tőke és a technológiai terén.

 

Viszont úgy tűnik, hogy a munkaerőre kivetett adó nő, amely hosszútávon jelentős akadályt gördíthet Európa fejlődése elé.

 

A felmérések szerint Magyarország az egyik olyan állam, ahol 2000 és 2011 között a legnagyobb csökkentés volt tapasztalható mind az adók, mind pedig  a társadalombiztosítási járulékok területén. Az átlagos adóék* csökkent.  

 

Ábra: Az adóék 2000 és 2011 között csökkent Magyarországon

Az adóék 2000 és 2011 között jelentékeny mértékben csökkent. Az időszak során az adócsökkentés az alacsony keresetű, egyedülálló szülők számára volt a legkedvezőbb

 

A grafikon a 2011-ben a munkaerő jövedelmére kivetett, becsült adóterheket mutatja. Ezen belül négy fő családtípust vizsgáltak meg:

 

-          az egyedülálló, gyermektelen adófizetőket

-          két gyermekes, egyedülálló szülőket

-          gyermektelen, egy keresős házaspárokat

-          két gyermekes, egy keresős házaspárokat

 

Minden egyes családtípusra vonatkozóan kétféle grafikon látható. Az egyik az átlagos, béreket terhelő adóékre, valamint az átlagos nettó személyi adókulcsra utal. A másik a határadókulcsot és a nettó személyi határadókulcsot tünteti fel. Az ábra a béreket terhelő adóéket öt különálló alkotórészre bontja:

-          központi jövedelemadók

-          helyi jövedelemadók

-          munkavállalói társadalombiztosítási járulékok

-          munkaadói társadalombiztosítási járulékok, és

-          családi pótlékok.

 

 

 

*Az adóék az adófizetés miatt az egyensúlyi kínálat és keresleti pontról való elmozdulást takarja. A termelők és a fogyasztók által kereskedett mennyiség csökken az adófizetés következtében, a termelők által megkapott ár esik és a fogyasztók által fizetett ár növekszik.

Az adóéket a magánszektorban teljes munkaidőben dolgozó munkavállalók (beleértve a menedzsment szinteken dolgozó munkavállalókat is) átlagos bruttó bérkeresetei alapján számítják.

 « Vissza