Bejelentkezés

Finnország összvagyona egyetlen cégtől függ. Mi a helyzet más országokban?

Bizonyos országok gazdasági helyzete szinte csak egy nagyvállalattól függ. Olyan gazdaságok is léteznek, amelyek egyetlen adott tevékenységre összpontosítanak.

Forrás: www.economist.com

 

Legnagyobb cégek, 2011-es GDP bevételek %-os aránya, országonként

„Bálnavadászat”: A legnagyobb vállalatok az egyes országokban. Bevételek GDP %-os arányában

 

 

A Finn Gazdasági Kutató Intézet (ETLA) számadatai alapján a Nokia cég 1998-tól 2007-ig Finnország növekedésének és fejlődésének egynegyedéhez járult hozzá. Az említett időszakban a mobiltelefongyártó cégnek a kutatásra és fejlesztésre szánt kiadásai az ország összes kiadásának 30%-át tették ki, emellett a kérdéses vállalat Finnország exportjainak közel egyötödét termelte ki.

A 2007-ig tartó évtizedben a Nokia esetenként Finnország teljes vállalati adójának 23%-át fizette ki.

 

Nem csoda, hogy az összvagyonában és a bevételeiben bekövetkező hanyatlás – ugyanis a Nokia részvényára 90%-kal esett 2007 óta – részben az Apple felemelkedésének "köszönhető", amely kissé elhomályosította Finnország kilátásait.

 

Más országok gazdaságai is csupán egyetlen vállalatra támaszkodnának?

 

Az ETLA kutatói a Nokia által Finnország számára nyújtott értéktöbbletet számítgatják, és azt vizsgálják, mekkora mértékben nélkülözhetetlen a cég az ország számára - habár az ilyen adatok nem mindenki számára elérhetőek.

 

A fenti táblázatban az egyes nagyvállalatok és az országok GDP százalékos aránya közti kapcsolat látható. A Dow Jones Global Index határozta meg azokat a cégeket, amelyek bevételei az adott országban a legmagasabbak.

 

Az olyan cégek, mint az ArcelorMittal, az Essar Energy és a China Mobile a lista felső tíz vállalata közé sorolhatóak, központjuk helyszínének köszönhetően.

 

Ezeknek a cégeknek az elsődleges gazdasági tevékenysége másutt történik.

 

Az olaj- és gázvállalatok kiemelt fontosságúak, ami egyszerűen csak arra utal, hogy egyes gazdaságok bizonyos típusú tevékenyégtől függenek, nem pedig egy speciális cégtől.

Ha lefelé haladunk a listán, máris észrevehetjük a kaszinókat üzemeltető Sands China-t; vagyis azon a területen a szerencsejátékokból származik a legnagyobb bevétel.

 

Ha megvizsgáljuk a listán szereplő cégeket, arra a következtetésre juthatunk, hogy csak az egyik hasonlít a Nokiára: a Tajvanon létesült Hon Hai, amely elektronikai gyártócég.

Míg alig néhány éve a Nokia indokolta a finnországi szabadalmi bejelentések 27%-át, addig a Hon Hai esetében ez 8%-ot tett ki.

 

Habár a számadatok csökkenő tendenciát mutatnak, a Nokia vállalat legtöbb alkalmazottja Finnországban él, ugyanakkor a Hon Hai munkavállalói elsősorban Kínában dolgoznak.

 

Hasonló jelenség figyelhető meg a többi cégnél is.

 

A Nestlé értékesítései a svájci GDP 15%-át teszik ki, viszont arányaiban a Svájcban dolgozó munkavállalóinak száma jóval alacsonyabb, mint a Nokiáé Finnországban.

 

Bár a Samsung bevételei a Nokiáénak a kétszeresét indokolják, Dél-Korea gazdasága sokkal változatosabb és sokszínűbb.

 

Mindezek alapján a finnországi Nokia kizárólagos fontossága – a többi ország példáihoz viszonyítva – elég egyedinek tűnik.

 « Vissza