Bejelentkezés

Férfiak ellen elkövetett munkahelyi zaklatások

A vállalati női vezetők számának növekedésével párhuzamosan emelkedik a férfiakat ért szexuális zaklatások és bántalmazások száma.

Forrás: The Daily Beast

 

 

 

 

Mivel az 1980-as évektől a nők által betöltött vezetői állások száma megkétszereződött, nőtt a férfiak által kezdeményezett - szexuális zaklatásokkal és diszkriminációval kapcsolatos - perek száma. Úgy tűnik, minél több nő tölt be magas pozíciót, annál több munkahelyi visszaéléssel kapcsolatos panaszra lehet számítani.

 

Nagy figyelmet kaptak a hasonló jellegű ügyek, amikor számos, egymástól különálló pert is megindítottak, ugyanis egy európai vállalatnál a férfiak számára ellenséges munkakörnyezetet biztosítottak. A női vezetők szexuális töltetű játékokat játszottak, és céljaik közt szerepelt a férfi munkavállalók megalázása és megfélemlítése, akik ily módon számtalan megszégyenítésnek voltak kitéve, illetve előléptetésekkor szintén háttérbe szorították őket.

 

Habár ezeknek az állításoknak a valóságtartalmát még igazolni kell, mivel a férfiak ellen elkövetett szexuális bántalmazások száma az elmúlt két évtizedben majdhogynem megduplázódott: ez az arány ugyanis 9%-ról 16%-ra emelkedett.

 

Mindezek ellenére, egyes munkavállalók jobban tudják kezelni az ellenük irányuló diszkriminációt, ami főként a 90-es évek végén indított, szexuális zaklatások elleni védekezésre összpontosító képzéseknek köszönhető.

 

Mivel egyre több munkahelyen dolgoznak nők és férfiak is, a hivatalon belüli románcok megjelenésével párhuzamosan a panaszok száma is tovább növekszik.

 

Egyre több ember találja meg későbbi házastársát, vagy ideiglenes partnerét a munkahelyén, és számos fiatal munkavállaló bonyolít le munkahelyi találkákat. Azonban a legtöbb vállalat tiltja az eltérő ranglétrákon elhelyezkedő munkavállalók közti magánjellegű kapcsolatok létesítését, mivel tartanak a későbbi diszkriminációs, illetve szexuális zaklatásokkal kapcsolatos vádak okozta nehézségektől.

 

 

A munkahelyeken a női vezetők által elkövetett szexuális zaklatások száma nő

 

 

Az ilyen munkahelyi visszaélésekkel kapcsolatos ügyek az egyenlőtlen erőviszonyok kérdésébe gyökerezik.

Noha viszonylag ritkán látnak napvilágot olyan esetek, amelyekben a női főnökök férfi beosztottaikat zaklatják, egyes vállalatok peren kívül próbálják meg rendezni az ilyen ügyeket.

 

Ma már sokan tudatában vannak a férfiak ellen irányuló szexuális diszkrimináció és zaklatás tényével, az ellenséges munkakörnyezetben dolgozó férfiak előtt még mindig számos akadály áll. „A férfiakat túl gyengének tartják ahhoz, hogy ilyen ügyekben panasszal merjenek élni.”

 

Mivel nem gyakoriak a férfiak által benyújtott panaszok, sokan még a meglévő ügyeket is szkepticizmussal fogadják. Általános meglátás, hogy a férfiak jól kezelik az ilyen eseteket, illetve az is, hogy a nők nem ilyen módon élnek vissza a munkahelyi hatalmukkal. Mindez meglehetősen kényes helyzetekbe kényszeríti a visszaéléseknek kitett férfiakat, akik így a legtöbbször el is állnak a pertől.

 

Előfordul, hogy a férfiak férfi főnökük ellen nyújtanak be keresetet. Számos esetben nem nők az elkövetők, hanem férfi kollégáik, vagy feletteseik.

 

A férfiak által benyújtott keresetek alapján három gyakori alkategóriát állapíthatunk meg:

 

Az első az „azonos neműek ellen elkövetett zaklatások” kategóriája.

 

A második kategóriaa fizikai munkavégzésre szakosodott iparágakban gyakori, ahol az újabb és újabb felvételeknek és szerződtetéseknek köszönhetően a munkások személye állandóan változik, így zavarosabbá válik a zaklatások bizonyítása és ténye. Ilyen körülmények között a zaklatási vagy diszkriminációs vádak sokkal inkább a szexuális megalázáson, mint a szexuális vágyakra  kihegyezett bántalmazáson alapulnak. A munkavállalók gyakran fizikai és verbális zaklatásoknak is ki vannak téve.

 

A férfiak által benyújtott keresetek harmadik kategóriája az ellenséges munkakörnyezet. Ilyesmiről beszélhetünk, amikor a vezetők ízléstelen, vagy „erkölcstelen” hivatali környezetet teremtenek, azáltal, hogy sztriptíz táncosokat hoznak be, vagy a falakat szexuális értelemben kellemetlen, sértő poszterekkel borítják be. Vannak férfiak, akiket a vallási meggyőződésük, vagy másfajta beállítottságuk miatt ezek a dolgok mélységesen sértenek.

 

Korábban csak nők indítottak pereket ellenséges munkakörnyezet indokával, de előbb vagy utóbb a férfiak is nagy számban fognak ilyen jellegű kereseteket benyújtani.

 

Ennek bizonyítása nagyon bonyolult feladat, hiszen tanúkra van szükség, és bizonyos esetekben a telefonhívások vagy az e-mailek által nyújtott bizonyítékok is lényegesek. A nemi alapon történő diszkrimináció  sokkal egyszerűbb, mint a zaklatás, hiszen az előző esetben általában fizetést vagy pozíciót érintő kérdésről van szó, ahol az adatok is rendelkezésre állnak.

 

A vállalatok sokkal egyszerűbben léphetnek fel a fizetési egyenlőtlenségek kiküszöbölése ellen. Azonban a zaklatás ennél sokkal kényesebb ügynek számít, hiszen számos jogi és gyakorlati kérdést vet fel.

 

Sajnálatos, hogy ha valaki munkahelyi bántalmazás, vagy szexuális zaklatás áldozatává válik, legtöbbször csak az ő szava áll az ellenfelével szemben.« Vissza