Bejelentkezés

Fektessünk be aranyba?

Miért jó befektetés az arany?

Forrás: businessinsider.com

 

 

 

 

 

 

Aranyrúd képe

 Jó, ha az aranybefektetések makrogazdasági szempontokon alapulnak

 

 

Ha emelkedő inflációtól, deflációtól, a részvény- vagy kötvénypiac destabilizációjától, esetleg pénzügyi zavaroktól tartunk, az arany jelentheti számunkra a megfelelő biztosítékot.

 

Az aranypiac belső dinamikájának megértése a befektetés időzítésében is segítséget nyújt.

 

Például az árukereskedelmi pénzalapok heti jelentései és mutatói hasznos vezérfonalat nyújtanak az aktív kereskedelmi stratégiákhoz. Az ékszerek keresletéről szóló beszámolók is perspektívákat biztosíthatnak.

 

Azonban egyik szempont sem nyújt betekintést a szélesebb piaci trendekbe. Ugyanez mondható el a központi bank által nyújtott kölcsönökről, illetve az általa lebonyolított eladásokkal kapcsolatos jelentésekről. A központi bankok bürokratikus intézmények, és megítéléseikben valójában a piaci irányvonal követői.

 

Ha túlzottan a hozamok megtermelésére irányuló kereskedelmi stratégiákra támaszkodunk, sokszor elég nagy kockázatot vállalunk, ami nem kívánatos eredményekhez vezet. A „buy and hold” {Vedd meg és ülj rajta}* stratégia alapján nyert hozamok elegendőek az azzal járó változékonyság kompenzálására.

 

Sokan alulteljesítenek, ha hiperaktív kereskedéssel próbálnak meg túljárni a piac eszén.

 

A siker nagyrészt a „fat tail” jelenség előfordulásától függ {amikor az árak, hozamok eloszlása vastag szélű}, mely a kereskedelmi modellek paraméterein kívül valósul meg.

 

Aranyba történő befektetés idején - egy konzervatív, diverzifikált portfólióban - az ésszerű elosztás 0 – 3% egy medve piac** esetén, illetve 5-10% egy bika piac (bull market)** esetén.

 

Az aranybányászattal foglalkozó cégek jelentősebb stratégiai előnyt kínálnak, mint magának a fémnek a közvetlen birtoklása. Az arany drágának tűnik, ha összehasonlítjuk a hagyományos cégek által kínált pénzügyi eszközökkel, ugyanis beágyazott opciót is tartalmaznak az aranyár elképzelhető emelkedése esetére.


Az elmúlt húsz év során egyszerűsödött az egyéni részvények kiválasztásának feladata, hiszen kevés vészelte át az arany medve piacot. Annak ellenére, hogy egy nagyobb hullám akár a legtöbb csónakot is feldobhatja, a pénzügyi jelentéseket mégis odaadó figyelemmel kell átvizsgálni. Az egyéni részvények kiválasztása kevésbé fontos, mint az elsődleges trend azonosítása.

 

Bár maga az arany konzervatív befektetési formának számít, az „aranyláz” számtalan olyan spekulánst, tőzsdést, és sarlatánt vonz, akiknek csupán annyi a célja, hogy a befektetőket "megszabadítsák" pénzüktől.

 

Az aranyba történő befektetés hagyományos formáiként jelennek meg az aranyrudak és érmék. A fizikai fémbe történő befektetés megköveteli, hogy a lehető legtüzetesebben járjuk körbe az adott pénzügyi intézmény hitelességét.

 

Az arany ellentmondásos befektetési eszköz.

 

Ezért nem elég a konvencionális pénzügyi médiára és a brókerház tudósításaira támaszkodni. Ezen a területen az információk még félrevezetőbbek, mint általában.

 

Ne elégedjünk meg a túl kevéssel. Az aranyár a későbbiek folyamán a jelenlegi nyomott árnak akár a többszöröse is lehet!

 

Hiszen az arany mindig is jó biztosíték lesz a pénzügyi katasztrófák ellen.

 

 

 

* „Buy and hold” stratégiának nevezzük azt az egyszerű befektetési stratégiát, mely szerint a kockázatos eszközöket hosszú távon kell tartanunk. Vagyis - ha példának okáért - részvényt vásárolunk, és 10-20 évig, vagyis hosszú távon tartjuk. Valójában az amerikai részvénypiac a történelem során minden húsz éves időtávlatban felülteljesítette a többi befektetést (pl. bankbetétek, kötvények).

 

**Bika piac (bull market): olyan piaci hangulat, amikor az árfolyamok tartós emelkedése figyelhető meg.

Medve piac (bear market): az értékpapírok árának általános csökkenése; más szavakkal, általánosan csökkenő árak tartós időszaka.« Vissza