Bejelentkezés

Február 1-én megkezdődik a BREXIT átmeneti időszak

2020. február 1-én az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, ezzel megkezdődik a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak az Európai Unió és az Egyesült Királyság által elfogadott megállapodás alapján. Év végéig, azaz az átmeneti időszak végéig továbbra is az uniós jogot kell alkalmazni az Egyesült Királyságban, az uniós jogban a tagállamok körébe az Egyesült Királyság továbbra is beleértendő.

Forrás: www.hkik.hu 

 

 

 

2020. december 31-ig tehát az Egyesült Királyság a vámunió része marad, azaz az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti áruforgalomban továbbra sem kell vámalakiságokat alkalmazni.

 

Milyen változásokra kell felkészülni? Mit tegyenek az Egyesült Királyságbeli üzleti partnerekkel rendelkező cégek? Mit kell tudni a kint dolgozó / élő magyar munkavállalóknak?

A feladat: Tájékozódni, tájékozódni, tájékozódni!

 

  1. HKIK 2019-ben szervezett tájékoztató előadást Felkészülés a Brexitre címmel, ahol informálódhattak a témában a megyei vállalkozások képviselői.
  2. A NAV honlapján, a 'BREXIT információk' menüpont alatt számos tájékoztató található, mely felület folyamatosan frissül-bővül. Az oldal elérhető az alábbi linken: https://www.nav.gov.hu/nav/vam/BREXIT
  3. Magyarország Londoni Nagykövetségének honlapján szintén összeállításra kerültek tájékoztatók, melyek az alábbi linken érhetőek el: https://london.mfa.gov.hu/page/brexit-tajekoztato

 

A NAV honlapján elérhető előadásanyag felsorolja a vállalkozások felkészülésének lépéseit:

Vámügynök:

több munka, nagyobb személyzet

Cégek harmadik országos forgalom nélkül:

vámjogi képviselő hiányában szoftverbe, munkaerőbe való beruházás

tevékenység megtervezése
szükséges engedélyek megszerzése
hírek nyomon követése
vámkonferencián való részvétel
TAXUD, UK kormány, NAV honlap látogatása

 

A prezentáció közvetlenül elérhető az alábbi linken: nav_prezentacioja_09.26.ppt« Vissza