Bejelentkezés

Európa felvirágzása lendületet vesz

A németországi gyártási szektor újjáéledése nagy segítséget jelenthet az euróövezet fenntarthatóbb fejlődéséhez is.

Forrás:  cnn news

 

 

 

 

Gyárban - maszkban - hegesztő munkás

Németországban a hazai keresletnek és az exportnak köszönhetően ösztönzött gyártási szektor újjászületése óriási segítséget jelenthet abban, hogy Európa felvirágzása fenntarthatóbb alapokra épüljön

 

 

 

Úgy tűnik, Európa felvirágzása lendületet vesz, ami elsősorban a régió legnagyobb gazdaságában, vagyis a Németországban folyó tevékenységek újjáéledésének köszönhető.

 

 

A tizenhét nemzetből álló euróövezet végre kiemelkedhet a valaha átélt leghosszabb recesszióból, hiszen a második negyedév során 0.3%-os növekedést igazolt a 18 hónapon keresztül átélt folyamatos hanyatlását követően.

Mindemellett, az említett számadat még további javulást is tapasztalhat a júliustól szeptemberig tartó időszaka során.

 

A Markit piackutató intézet felmérése értelmében az általános üzleti tevékenységek eredményeit 2011. júniusa óta az idei év augusztusában sikerült feltornászni a legmagasabb szintre.

Ugyanakkor az eurózóna területén a gyártó- és szolgáltatóipar egyéni index eredményei - az elmúlt két évet vizsgálva – a legmagasabb szinten állnak.

 

A számadatok a vártnál is erőteljesebbnek bizonyultak, ami nagy segítséget jelentett az európai tőzsdepiacok kereskedésének szárnyalásához. Mind a németországi DAX, mind pedig a franciaországi CAC40 is több, mint 1%-os nyereséget könyvelhetett el.

A közgazdászok szerint a PMI adatok kiváló bizonyítékként szolgálnak arra, hogy a régió fellendülése most már szilárdabb alapokon nyugszik.

 

Chris Williamson közgazdász elmondta, hogy 2011. tavasza óta - mindezidáig - a harmadik negyedév bizonyult a legjobbnak az eurózóna üzleti fejlődése jegyében.

A Németország gyártási teljesítményeit mutató index ez elmúlt huszonhat hónap legmagasabb szintjét igazolta augusztusban, amikor az ágazat - 2011. májusát követően - a leggyorsabb ütemű fejlődést érte el. A fellendülés a növekvő hazai, és export keresletnek köszönhető.

 

Azonban bizonyos kockázatok továbbra is fennállnak. Franciaországban - az euróövezet második legnagyobb gazdaságában - a magánszektor teljesítménye gyorsabb ütemben hanyatlott augusztusban, mint július folyamán; ez a kedvezőtlen tendencia a szolgáltatás és a gyártás ágazatait is érintette.

 

A munkanélküliség talán már nem emelkedik tovább, azonban jelenleg is rekord-magasságokat dönget, ami a fogyasztói kiadásokra is nagy hatást gyakorol. Sőt mi több, politikai instabilitást is előidézhet a dél-európai államokban, például Görögországban és Spanyolországban.

Eltöröltek, illetve felfüggesztettek bizonyos költségcsökkentéseket és adóemeléseket, viszont az eurózóna általános kormányadóssága drámaian magas, ráadásul továbbra is emelkedik. Mindez szűkös költségvetéseket jelez előre az elkövetkező évekre vonatkozóan.

 

Az eurózóna négy országának – Görögországnak, Portugáliának, Írországnak és Ciprusnak – a helyzete még ma is főként az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól származó "mentő" kölcsönöktől függ.

 « Vissza