Bejelentkezés

Élelmiszerpazarlás világszerte

A megtermelt élelmiszer fele nem kerül elfogyasztásra. Egyre fontosabb az éttermi ételmaradékok elvitelére szánt dobozok népszerűsítése.

Forrás: The Economist

 

 

 

 

 

 

Számítások szerint a világszerte megtermelt élelmiszer fele nem kerül elfogyasztásra.

 

Indiában az élelmiszer 40% -a szállítás közben megy tönkre. Az amerikaiak pedig az általuk felvásárolt ételek 40%-át kukába dobják, így számszerűleg 165 milliárd dollárt pazarolnak.

 

Ezzel szemben egyre több amerikai és az európai étterem ajánlja fel vendégeinek azt a lehetőséget, hogy papírdobozokban, vagy zacskókban hazavihetik a megrendelt ételek maradékát, ha más nem, akkor a háziállataiknak.

 

Sajnos a legtöbb országban még mindig nem vezették be ezt a szokást. Valószínűleg sokan attól tartanak, hogy esetleg kicsinyesnek nézik őket, vagy pedig higiéniai megfontolások miatt nem veszik igénybe az ételmaradékok számára szánt dobozokat.

 

Az internetes utazási portálok is gyakran arra hívják fel ügyfeleik figyelmét, hogy spanyol- vagy franciaországi tartózkodásuk idején ne kérjék meg a pincéreket az ételek elcsomagolására, mert előfordulhat, hogy kénytelenek szembesülni az alkalmazottak megvetésével.

 

Nagy-Britanniában az éttermek évente 600,000 tonna ételt dobnak ki, ezért a „Túl Jó, hogy Elpocsékold” elnevezésű kampányban a kutyák számára elvitelre szánt ételdobozokat kezdték népszerűsíteni.

 

Az élelmiszerrel való takarékoskodás a szegényeknek is nagy segítséget nyújt, hiszen számos jótékonysági intézmény a szállodáktól, boltoktól és éttermektől  összegyűjti a még fel nem használt ételeket.

A brit FareShare jótékonysági szervezet becslései szerint az ország az évente hárommillió tonnányi élelmiszert pazarol, amelynek csupán az 1%-ából is már hetvenmillió adag ételt biztosíthatnának. 

 

 

 

 

 

 « Vissza