Bejelentkezés

Elegendő kobaltot tudunk kitermelni az elektromos járművekhez?

A kobalt árnövekedésének és az elektronikai ipar szárnyalásának kapcsolata. 

Forrás: www.businessinsider.com 

 

 

 

 

 

Kobaltot kitermelő gyerekek dolgoznak

A kobalt elsődleges származási helye az ingatag helyzetű Kongói Demokratikus Köztársaság

 

 

 

 

Az egyetlen dolog, ami az elektromos autókhoz hasonlóan felgyorsult, az nem más, mint az akkumulátorokhoz szükséges legdrágább fém árának emelkedése.

 

A kobalt értéke az egekig szárnyalt, amióta nélkülözhetetlenné vált a modern elektronikai iparban.  A telefonok többségéhez alig néhány grammra van szükség; ugyanakkor egy autó esetén akár 5-10 kg-ot is fel kell használni belőle. És mindez összeadódik.

Sok cég olyan kobaltmennyiségekre alapozza üzleti elképzelését, ami a szakértők figyelmeztetése szerint nem is létezik!

 

Ha egy árucikk iránt megnövekszik a kereslet, akkor úgy tudjuk biztosítani a megfelelő kínálatot, ha növeljük befektetéseinket.

 

A kobaltnál bizonyos szempontból más a helyzet, ehhez ugyanis többnyire a nikkel-, és a rézbányászat melléktermékeként juthatunk hozzá. Mindezidáig még a kobalt árának meredek emelkedése sem indokolta azokat a befektetéseket, amiket a lehetőleg minél több nikkel és réz kitermelésére kívánnak fordítani. 

 

És ami még ennél is rosszabb, a legtöbb ilyesfajta tevékenység a Kongói Demokratikus Köztársaságban történik, ahol egyáltalán nem számít, vajon megfelelően közelítik-e meg a kínálat és kereslet üzleti modelljét.

 « Vissza