Bejelentkezés

Egyre több áruházlánc tetőzetét fedik be napelemekkel

A növekvő villamosenergia árak miatt egyre több áruházat érdekel a napelemes rendszerek telepítésének lehetősége.

Forrás: newsweek.com

 

 

 

 

Egyre több kiskereskedelmi áruházlánc tetőzetét borítják be napelem panelek.

 

Nem csupán azért, hogy ezáltal az áruházak csillogóbbá tegyék az épületek külső képét és imidzsét.

Az üresen kongó nagy és széles tetőknek, a magas villamos-energia áraknak, az ingatlannal kapcsolatosan felmerülő hosszú-távú kötelezettségeknek, az állami ösztönzéseknek, valamint az új pénzügyi technikák kigondolásának köszönhetően számos áruházlánc-vezető rájött, hogy a napelemekkel a későbbiekben milliókat is megspórolhat.

A nagyáruházak óriási, nagy területű tetőkkel rendelkeznek. Rengeteg tehát a tető-tér, ami valójában kihasználatlan vagyontárgynak, vagy aktívának tekinthető.

Mivel az újabb panelek ára csökken, egyre többen helyeznek el napelemeket a tetőkön.

 

Sőt, ennek a dolognak még ennél is több haszna van. Ha építésügyi vezetőként ellenőrzi valaki a tetőt, tudja, hogy tulajdonképpen ez a terület felelős az épület legnagyobb részéért. A tetőt minden tíz évben javítani és cserélni kell.

 

Viszont a panelek a tetőket vagyontárgyakká alakítják. Egyrészt az elektromosság termelése szempontjából is jelentősek, másrészt magát a tetőt is megóvják, mivel akadályt képeznek az ultraviola sugarak előtt.  

Az eredmény a jóval hosszabb élettartamú tetőzet.

 

 

Napelem panelekkel borított áruház láncok

 

A nagy raktárépület-stílusú áruházairól ismert IKEA is hasznosan akarja felhasználni az üresen álló tetőket.

A híres Wal-Mart áruházlánccal ellentétben saját maga vásárolja fel a paneleket, villamosenergia-vételi szerződések megkötése helyett.

Az IKEA az állítása szerint - a svéd örökséget tükrözve - mindig is elkötelezett volt a környezettudatossággal kapcsolatban. Ugyanakkor gyakorlati szempontból jó lehetőséget jelent az áruház számára, hogy csökkentse villamos-energia költségeit.

 

A napelemes rendszerek telepítésének ára egyre alacsonyabb.

A kiskereskedői láncok is keresik az alternatív villamos-energia források kiaknázásának lehetőségeit, mivel a villanyáram díjak rendkívül magasak.

 

A közműveknek is gazdaságosnak és költséghatékonynak kell lenniük a fenntarthatóság érdekében.

 

Ahogy a hosszú távú villamos-energia költségek az égbe szöknek, ezzel párhuzamosan a napelem-gyártó ipar vagyona és szerencséje is növekszik. Ez utóbbi ugyanis egyfajta pénzügyi védelmet nyújt az emelkedő energiaárakkal szemben.

 « Vissza