Bejelentkezés

Egy legendás befektető szerint a jövőben emberek milliói fognak éhen halni (2.rész)

A Föld nem rendelkezik végtelen mennyiségű erőforrásokkal, ezért meg kell találnunk a globálisan növekvő népesség ellátásának módját. 2.rész

Forrás: businessinsider.com

 

 

Az emberiség a történelmének jelentős részében még „természetes trágyát” használt.

 

Azonban a későbbiek folyamán jóval erőteljesebb anyagot kezdett gyártani.

 

 Legelésző ló képe

 

 

A műtrágya – egyéb összetevők mellett – főként káliumot és foszfort tartalmaz. Mindkettőből végletes mennyiséggel rendelkezünk, és elsősorban a foszforból nincs elegendő tartalék.

A foszfor (P) az élet lényeges eleme. A növények magukba szívják a trágyázott talajból, azt követően pedig az állatok abszorbeálják, amikor elfogyasztják a növényeket (és egymást). Amikor a növények és az állatok salakanyagot ürítenek, vagy elpusztulnak, a foszfor visszakerül a környezetbe. Végül pedig - elegendő idő elteltével - az óceán alján található kőzetté sűrűsödik.

 

A foszfor a trágya alapvető összetevője, és nem lehet mással pótolni.

 

Ez a kép mutatja a foszfáttal (háttérben), és az anélkül trágyázott gabonát.

 

 Foszfáttal és anélkül trágyázott gabona

 

A műtrágyában jelenlévő foszfát  nagy része foszfátkőzetből származik, amely egykor még az óceán alján fellelhető üledék volt. Az elmúlt százhúsz év során - a műtrágyában szükséges foszfor miatt - már nagymértékben függtünk a foszfátkőzettől. Azelőtt a foszfát trágyából származott.

Mivel az emberi populáció folyamatosan növekszik, a feltörekvő piacok pedig egyre gazdagabbá válnak – ezáltal egyre több élelmiszerre és az állatok etetésére szolgáló táplálékra van szükség -, jóval több foszfort is fogyasztunk.

 

Következésképpen sokkal több foszfátkőzetet használunk fel. A probléma viszont ott kezdődik, hogy nem rendelkezünk végtelenül sok foszfátkőzettel. A világon hozzáférhető tartalékok mennyiségére vonatkozó becslések igen eltérőek, de mindenki tudja, hogy a tartalékok egyáltalán nem korlátlanok.

Néhány tudós úgy véli, hogy több száz évre is elegendő mennyiség létezik. Mások ebben a tekintetben már sokkal kevésbé optimisták. Számos tudós egyetért abban, hogy körülbelül 2030-ban fogjuk elérni a foszforgyártás csúcsát. Ezt követően a foszfortermelés várhatóan hanyatlani fog. Ha pedig a foszforgyártás visszaesik, ezzel párhuzamosan a gabona terméseredményei szintúgy csökkenni fognak. A gond az, hogy nem leszünk képesek elegendő élelmiszert előállítani saját magunk táplálására.

 

Földet művelő nő

 

 

Ez mit is jelent pontosan?

 

Tudjuk, hogy a vizelet és az ürülék rengeteg foszfort tartalmaz, ezért trágyának is kiválóak. Ha komolyan vennénk a biohulladékaink újrahasznosításánk ügyét, akkor le tudnánk redukálni a foszfátkőzet iránti szükségleteinket. Bár a konzerválás és az újrahasznosítás segít, de nem fogja megoldani a problémát.

Hiszen a foszfor nagy mennyiségét elveszítjük. A növények által el nem fogyasztott foszfát ugyanis a talajból kimosódik a folyókba, majd pedig az óceánba. Így végül a felhasználható foszfor végletes készlete hatalmas problémát okoz.

 

Jeremy Grantham úgy gondolja, hogy a végletes mennyiségű trágya és a gabona korlátozott terméseredményei befolyásolják az élelmiszerárakat is. Például az elmúlt tíz évben a szójabab árai is nagyon megugrottak.

Ugyanez a helyzet a gabona és búza árával is.

 

De miért éppen most történik mindez, amikor a globális népességrobbanás már két évszázada tart? A válasz részben Kína, India és egyéb nagy országok látványos növekedésében rejlik. Ezekben az országokban óriási mértékű erőforrás felhasználás történik.

A következő ábrán láthatóak Grantham százalékos becslései, melyek a Kína által elfogyasztott erőforrások arányait mutatják világviszonylatban.

 

Kína árucikk fogyasztásának százalékos aránya, a világhoz viszonyítva

 

A józan ész is azt diktálja, hogy a végletes mennyiségben rendelkezésre álló erőforrások nem képesek követni a végtelen növekedést. A következő ábra tükrözi az emberiség népességének növekedési görbéjét. Nyilvánvaló, hogy oktalanság lenne Malthus állításait semmibe venni, és kijelenteni, hogy a véleménye teljesen tévesnek bizonyult. (Talán inkább csak túl korai volt).

 

A világ népességének alakulása

 

 

Azért remélhetőleg a tudomány és az emberi leleményesség kiváló segítséget nyújt majd ahhoz, hogy rátaláljunk a probléma megoldásához vezető helyes útra.

 

 

Összegyűjtött komposzt, ládákban

 

 

 « Vissza