Bejelentkezés

Égbe szökő ingatlanárak és óvatosabb magyar vásárlók

A Forbes.hu véleménye szerint a magyarok együtt fejlődnek az ingatlanpiacukkal, ugyanis a piac terjeszkedésével párhuzamosan manapság már a kedvezőbb, fix kamatozású kölcsönökért fordulnak a bankokhoz.

Forrás: www.forbes.com

 

 

 

Érdemes alaposan átgondolni a kínálkozó lehetőségeket, ugyanis a különféle hosszú-távú kölcsönök havi részletei akár több tízezer forinttal is eltérhetnek.  

 

 

A magyar ingatlanpiac várhatóan erőteljes első félévvel zár majd, mivel a bankok összesen közel 400 milliárd forint értékű lakáskölcsönt nyújtottak az elmúlt hónapok során, ami a hivatalos Központi Bank adatai és egyéb statisztikák szerint 36%-os emelkedést jelent.  

 

Az elemzéseknek megfelelően ez a jelentős növekedés számos tényezőnek is köszönhető, így például a magasabb munkabéreknek és a hazai lakástámogatási rendszernek, illetve ezek mellett még az új és a használt lakások iránti keresletnek is – bár pillanatnyilag úgy tűnik, hogy az utóbbi iránt fokozottabba az érdeklődés. A vásárlók elsősorban olyan típusú lakáskölcsönöket vesznek fel, amelyek hosszú távon  kiszámíthatóbbak, és több mint egy évre garantálnak fix részletfizetést. 

 

Következésképpen, egyre kevesebben választják a változó kamatozású, kockázatosabb hiteleket.

 

Idén januárban a teljes piacon a változó kamatozású kölcsönök aránya hozzávetőlegesen 32 százalékot indokolt, ami viszont május végéig jelentős mértétkében visszaesett: az említett hónapban már csak minden hatodik ember vette igénybe a változó kamatozású hiteleket.  

 

Könnyen elképzelhető, hogy a lakáskölcsönök kamatai ismét növekedni fognak.  

Példának okáért, Budapest déli részén az átlagosan felvett kölcsön hozzávetőlegesen 15 millió forint. Debrecenben a BMW gyár felépítése szintén áremelkedéseket fog generálni.

 

Ezért lényeges, hogy még a több mint tíz éves időtartamra szóló, fix összegű részletfizetések esetén is górcső alá vegyük a piacot, mielőtt kölcsönért folyamodnánk.   

 

 

Budapest buildings

 « Vissza