Bejelentkezés

Cégen belül lefolytatott "politikai játékok"

Konfliktusok a munkahelyen. Vállalatokon belül lejátszódó negatív folyamatok és következményeik.

Forrás: cfo-insight

 

 

Egy munkatárs háta mögött összesúgó és pletykálkodó kollégák

 

Kisstílű "politikai" játszmák minden munkakörnyezetben előfordulnak.

 

Amikor az emberek bizonyos csoportja folyamatosan, heti 40-50 órában dolgozik együtt, a súrlódások és véleménykülönbségek elkerülhetetlenné válnak.

 

Ez önmagában még nem is lenne ártalmas.

 

Ha egy konfliktus megfelelő és kielégítő módon megoldható, az ügy még hasznosnak is bizonyulhat, hiszen egészséges versenyhelyzetet teremt. Viszont - sajnálatos módon - számos munkahelyen a hivatali ármánykodás és mesterkedés durva és otromba módon veti meg a lábát, lassan és titokban; ezáltal fokozatosan bomlasztja a munkavállalói morált, fenyegetést jelent a munkaerő stabilitására nézve, illetve nehezíti és akadályozza a termelékenységet.

 

Ezért már a legelején közbe kell lépni, mielőtt a munkahelyi ártó „politikai játékok” feletti irányítás teljesen kicsúszna a kezeink közül.

 

Valójában kit is nevezhetünk rossz szándékú, úgymond "hivatali politikusnak"?

 

Egy ilyen személy bármelyik vállalati szinten felbukkanhat: lehet akár egy beosztott, vagy egy menedzser, aki inkompetens és káros hatásokkal járó intézkedéseket hoz a felső vezetés tudta nélkül, illetve egy bizonytalan asszisztens, aki mézes-mázas hízelkedéssel közelíti meg közvetlen főnökét, hogy ily módon fedezze szakmai hozzá nem értését. Emellett előfordulnak még az acsarkodók, a pletykálkodók, a kettős ügynökök is, és sorolhatnánk tovább.

 

Mindennek komoly áldozatai is vannak.

 

A vállalati "politikai játékokat űző személyek" száma talán nem túl magas, viszont hatásuk elég összetett. A vállalatban még egyetlen menedzser is hatalmas károkat tud okozni, ha rettentően ki van éhezve hatalmának és pozíciójának növelésére. Jelenléte szinte mindenki elbizonytalanít. Kedvenc „zsákmányai” azok a kollégák, akikkel versenyezni akar, akik nem legyezgetik hiúságát, vagy akik egyszerűen nem szimpatikusak a számára. Ők azok, akik leginkább kénytelenek elszenvedni a kedvezőtlen körülményeket, még akkor is, ha egyébként kiválóan végzik munkájukat.

 

A negatív folyamat legtöbbször „álcázva” jelenik meg a vállalatoknál, ezért azok a cégtulajdonosok, akik nem ellenőrizgetik folyton munkavállalóikat, gyakran nem is tudják leleplezni a munkahelyen folyó ármánykodásokat.

 

Sokszor azt hihetjük, hogy egy ártatlannak látszó munkavállaló csak a tanácsainkra kíváncsi, habár lehetséges, hogy ezzel arra próbál meg rávenni bennünket, hogy álljunk át az Ő oldalára. Mindenkit megpróbál félrevezetni túláradó lelkesedésével, vagy az intelligensnek tűnő technikai zsargonjaival és  az  - első hallásra - nagyszerűnek tűnő ötleteivel.

 

Cégtulajdonosként az egyik legfőbb feladatunk, hogy megóvjuk vállalatunkat a hivatali ármánykodások okozta károktól.

 

Először is, fontos, hogy pozitív irányba tereljük a rejtett „játszadozásokért” felelős tényezőket.

Próbáljuk meg elérni, hogy a véleménybeli különbségek egészséges vitákká fejlődjenek, illetve a munkavállalók személyes törekvései és a vállalat kollektív céljai összhangba kerüljenek egymással. Mindenkit vegyünk rá az egészséges konfliktusok elfogadására, és az együttműködés tiszteletére. Igaz, hogy ezt sokkal könnyebb eltervezni, mint megvalósítani, de elkerülhetetlen, hogy legalább megpróbáljuk.

 

Másodszor, hozzunk preventív intézkedéseket, tegyük teljes mértékben átláthatóvá a különféle megnyilvánulásokat és intézkedéseket, és bizonyosodjunk meg afelől, hogy a rendszerben egészen pontosan kerültek-e meghatározásra a munkavállalók jogai és kötelezettségei.

 

Harmadszor, maradjunk óvatosak.

 

Persze teljesen felesleges valamennyi pihenőidő alatt lebonyolított beszélgetés miatt aggodalmaskodni, viszont amikor úgy érezzük, hogy valaki kétes és tisztességtelen játékot űz, szigorúan fel kell lépni ellene, tekintet nélkül a munkavállaló általános teljesítményére, vagy magasabb tisztségére.« Vissza