Bejelentkezés

Az olimpiák túl sokba kerülnek a rendező városoknak?

Az olimpia megszervezésével járó kiadások. Túlköltekezések és nyereségek. Az olimpia rendezésével meggazdagodhat-e egy nemzet?

Forrás: cnn.com

Az olimpia megszervezése lehet nyereséges?

London jócskán túllépte az olimpiára tervezett eredeti költségkeretet.

Az Olimpiai Játékok megrendezése hasonlít a világ leghatalmasabb és legdrágább partijának megszervezéséhez.

Hiszen túl sok kiadással jár együtt. A nagyszabású és új infrastrukturális projekteket meg kell tervezni, meg kell finanszírozni és a kivitelezésre is nagy hangsúlyt kell fektetni.  Emellett hatékony és nagyszabású biztonsági intézkedéseket kell hozni, melyek költsége dollár milliárdokra rúg. Ugyanakkor a sportolók és a turisták elszállásolására hotelszobák és apartmanok ezreit kell felépíteni.

Az ilyen jellegű költségek legnagyobb részét az adófizetők pénze fedezi.

A politikusok olyan érvekkel próbálják megindokolni a városokra és az állampolgárokra áthárított óriási kiadásokat, hogy a jegyértékesítésekből, az építési munkálatokból és a megnövekedett turizmusból származó bevétel majd ellensúlyozza a költségeket. A megválasztott hivatalnokok pedig ezeket az érveket előretekintő gazdasági tanulmányok elkészítésével támasztják alá, melyek az olimpiáknak otthont adó városok és ország számára hatalmas gazdasági nyereségeket jósolnak.

Ezzel szemben - a legtöbb független közgazdász véleménye szerint - az olimpiákkal járó valós költségeket ennél sokkal bonyolultabb meghatározni, és természetesen nem olyan rózsás a helyzet, mint amilyennek azt a politikusok feltüntetik.

Victor Matheson közgazdász professzor szerint nagyon kevés bizonyíték van arra, hogy az olimpiák megrendezése jelentős gazdasági nyereséget termelne.

A két legutóbb megrendezett Nyári Játékok rendkívül eltérő eredményekkel zárultak. A 2008-as bejingi Olimpiai Játékok sikeresek voltak, és elsősorban azért, mert az esemény segítségével a nemzet az egész világnak megmutathatta, hogy képes volt gazdasági hatalomként is felemelkedni. A University of Michigen professzora, Mark Rosentraub szerint Bejing mindezt csupán a reklám kedvéért csinálta, hiszen ezáltal rendkívüli értékeket szerzett magának. Elsősorban nem a kiadások foglalkoztatták, mivel az egész esemény óriási mennyiségű televíziós reklám felvásárlásával volt szinte egyenértékű.

De a 2004-es athéni olimpia már katasztrófának számított. A szakemberek állítása szerint Görögország túl sok hotelszobát építtetett, és áldozatául esett annak a vágyálomnak, hogy az olimpia a turizmusnak köszönhetően majd hosszú távú bevételekhez vezet.

Matheson úgy vélte, hogy az olimpiák megindokolására gyártott előrejelzésekben nagyon gyakran alábecsülik a nem várt többletkiadásokat, és olyan modellekre támaszkodnak, melyek nem képesek felvázolni az előre nem látható költségeket.

A University of Michigan másik professzora, Stefan Szymanski szerint annak köszönhetően, hogy a politikusok nyomás alatt érzik magukat, az olimpiát gazdasági nyereségekkel próbálják összefüggésbe hozni, mivel az adófizetők viselik az Olimpiai Játékok költségeit. Hozzátette, hogy a kormányok igyekeznek arról is meggyőzni mindenkit, hogy az olimpia során nemcsak hogy fantasztikusan fogják magukat érezni, hanem még meg is gazdagodik a nemzet. Az utóbbi állítás persze nem igaz.

Az olimpia megrendezésének következtében felmerült hosszú távú költségek egyik legjobb példája Montreal, amely az 1976-os Nyári Játékoknak adott otthont. A nem megfelelő gazdálkodás és a hatalmas túlköltekezések a város lakosaira 1.5 millárd dollár értékű adósságot hagytak, melynek visszafizetéséhez három évtizedre volt szükség. Az adósság utolsó részletének rendezése 2006-ban történt meg.

Addigra már a helyi lakosok a város alig használt–és később baseball pályává átalakított-, az olimpiára is utaló becenévvel ellátott stadionjának nevét, a „Big O” –t {Nagy O} egy homonimára cserélte: a „Nagy O-W-E” {Nagy Tartozás}.

Montreal rossz tapasztalata a szóba jöhető városokat elijesztette az 1984 évi Nyári Olimpiai Játékok megrendezésétől, és csupán egyetlen város, Los Angeles tett erre ajánlatot. Az érdektelenség miatt ezúttal már Los Angeles diktálhatta a feltételeket  a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A helyzet új modellt követett, mely főként magánfinanszírozásra támaszkodott.  A város ráadásul a sportok helyszíneként felhasználhatta a már meglévő stadionokat, ami kiküszöbölte az olimpia rendezésével járó legnagyobb költségeket. Az eredmény természetesen a nyereség volt.

Rosentraub kifejtette, hogy az olimpiai játékok pénzügyi sikerének csupán két alternatívája létezik. Az egyik a Los Angeles-i modell alkalmazása, és a már meglévő létesítmények bevonása. A másik, amikor egy város az olimpiát ösztönző erőként használja fel olyan hosszú távú infrastrukturális projektek kivitelezéséhez, melyek nemcsak az olimpiai játékokkal, hanem azok nélkül is szükségesek lennének.

Mivel London már régóta népszerű turisztikai célállomásként ismert, ezért a városnak szükségtelen túl nagy gazdasági fellendülést várnia a turizmustól. Néhány város tényleg elhiszi a turizmussal kapcsolatban felhozott érveket, de tanulmányok bizonyítják, hogy ez soha nem történik így. Hiszen látható, hogy a költségek már most is tornyosulnak. A brit kormány az eredetileg tervezett 4 milliárd dolláros költségkeretet a becslések szerint közel 15 milliárd dollárra emelte, de egyesek még ennél is magasabb összegekre számítanak. Bár az igaz, hogy London néhány nagyobb infrastrukturális tervet is megvalósít, így valószínűleg nem fog túl sokat veszíteni.

Szymanski nagyfokú aggodalmának adott hangot, azt kihangsúlyozva, hogy a politikusok az olimpiák megrendezésének jogát elsősorban továbbra is a gazdasági fellendülés érdekében kívánják megszerezni, és nem csupán egy nagyszerű sporteseményt látnak benne. Pedig az olimpiákra pusztán ilyen formában kellene tekinteni.

Egy olimpia nem ugyanolyan, mint egy nagyobb buli megszervezése. Fantasztikus időtöltés, de meggazdagodni nem lehet belőle.« Vissza