Bejelentkezés

Az időutazás közgazdaságtana II.

Az időutazás matematikai lehetősége. Mit eredményezne az időutazás a gazdaságban?

Forrás: www. econoistsview.typepad.com

 

 

 

 

A British Columbia Egyetemen oktatója, Ben Tippett és David Tsang, a Maryland Egyetem professzora kidolgozta az időutazás matematikai lehetőségeinek kereteit.

 

Tippett szerint az emberek úgy gondolnak az időutazásra, mint egy fikcióra. Azt hiszik, egyáltalán nem lehetséges, és pusztán csak azért, mert még nem vált valóra.

 

Pedig az időutazás matematikailag nagyon is elképzelhető.

 

A módszer egy anyag felfedezésén alapul, amit a két professzor egzotikus anyagnak nevez. Ezt az egzotikus anyagot igen különlegesnek tekintik, mert olyan módon képes meghajlítani a téridőt, hogy eközben az idő lelassul.

 

A sima téridőben a bolygók és a csillagok egyenes vonalban mozognak. Azt már tudjuk, hogy a nagy tárgyak – erős gravitációjuknak köszönhetően - meghajlítják maguk körül a téridőt. Ezt a jelenséget még Einstein írta le általános relativitáselméletében – mely szerint ezek a tárgyak meghajlítják maguk körül a fény útját.

 

Az egzotikus anyagot pedig az jellemzi, hogy képes meghajlítani azt az időt, ami a téridő része.

 

A téridő-felület időiránya szintén görbületet mutat. Tippett elárulta, hogy bizonyítékot találtak a következőkre: minél közelebb jutunk egy fekete lyukhoz, annál lassabban telik az idő. A professzor időgép-modellje a meghajlított téridőt használja fel – vagyis az utazók számára meggörbíti az időt, így nem egyenes vonalban haladnak.

Ez a kör pedig visszavisz bennünket az időben.

 

Tippet és Tsang téridő-buborékról beszélnek. Ez a buborék akkora sebességgel halad a téridőn keresztül, ami meghaladja a fénysebességet. Ez azt jelenti, hogy a buborék időben visszafelé képes haladni.

 

Ha a buborékon két ember helyezkedik el - az 'A' személy belül, a 'B' személy pedig kívül –, mindketten másképp észlelik az időt.

A buborékon belül helyet foglaló ’A’ személy úgy látja, hogy a ’B’ személlyel történő események először időszakosan haladnak előre, majd pedig visszafelé. A buborékon kívül lévő ’B’ megfigyelő az ’A’ illető két változatát látja, ugyanarról a helyről. Ez arra utal, hogy az időgép belsejében a külső megfigyelő a tárgyak két változatát láthatná: az egyik változat előrefelé halad az időben, a másik pedig hátrafelé.

 

De elméleti feltevésünk szerint miként befolyásolhatná az időutazás a jövő gazdaságát?

 

Képzeljük el a következőt: a jövő héten felfedezzük, hogy világszerte léteznek körülöttünk jövőből érkező időutazók. Ittlétük egyetlen oka, hogy a jövőbeli áraikhoz képest nálunk minden számottevően olcsóbb.

 

Számos turisztikai vállalat örömmel fogadná ezeket a látogatókat, mivel érkezésük még nagyobb üzletet generálna számukra. Jóval magasabb díjakat számolhatnának fel, hiszen a tipikus időutazó sokkal gazdagabb - legalábbis a jelenlegi pénzviszonyok tekintetében -, mint az átlagember 2017-ben.

 

Ugyanakkor az időutazók idelátogatása ellenőrizhetetlen inflációt eredményezhetne, hiszen szabályozatlanul áramolna be az új pénz – a jövő pénze – a meglévő piacokra.

 

 

Egy forgó örvény az űrben, időutazók itt lépnek át egy másik időzónába« Vissza