Bejelentkezés

Az exszel együtt dolgozni bonyolult üzleti vállalkozásnak bizonyul

Miként viselkedjünk, ha közös irodában kell dolgoznunk az exszünkkel? Ha a kollégánkkal szakítunk, soha ne adjunk esélyt arra, hogy a munkatársaink rólunk pletykálhassanak

Forrás: lifeinc.today.com

 

 

Egy munkahelyen a volt kedvessel kellemetlen szitációkat is okozhat

Amikor a hivatali románcok zátonyra futnak, a munkavállalóknak keményen kell dolgozniuk, hogy továbbra is a munkára tudjanak összpontosítani

 

 

Michelle Moore, egy PR vállalat elnöke tíz évig volt férjnél, mielőtt 2008-ban elvált. Válásukat megelőzően számos projekten dolgoztak együtt a férjével. Még ma is elég gyakran kerülnek kapcsolatba egymással, amikor az ügyfelek projektjeivel kell foglalkozniuk.

 

 

Sokak számára elég nagy tortúrának bizonyul, ha közös irodát kell megosztaniuk az exszükkel, bár Moore állítása szerint ez a fajta megállapodás teljesen megfelelő a számukra. Hozzátette, hogy ők valójában nagyszerű és profi csapatot alkotnak. A volt férje nagyra becsüli a kreativitását és  PR ismereteit, Moore pedig értékeli a férfi tervezői tehetségét, valamint az új ötletekkel és lehetőségekkel kapcsolatos megérzéseit.

 

 

A hagyományos közösségek gyengülésének köszönhetően, és amiatt, hogy az emberek naponta jóval több órán keresztül dolgoznak, mint korábban, a hivatal szinte táptalajává vált a romantikus találkozásoknak. A CareerBuilder.com tavaly februárban végzett egy felmérést, melyben 7,780 munkavállaló 38 %-a állította, hogy már randiztak egy kollégájukkal a karrierjük bizonyos időszakában. Ezeknek az embereknek a harmincegy százaléka később házasságot is kötött a partnerével.

 

Napjaink jelentős részét a hivatalban töltjük. Ha valaki azt mondaná az embereknek, hogy munkatársakkal soha ne randizzanak, azzal ellentmondana a józan észnek. Ugyanis ha az emberek a főiskolán még nem találkoztak össze a számukra megfelelő társsal, akkor hol máshol találhatnának egymásra, ha nem a munkahelyen?

 

A munkahelyi szerelem nagyon jó lehet, viszont amikor egy kapcsolat megromlik, a hivatal az idegeskedés és zaklatottság aknamezejévé is válthat. Azok az emberek, akik sikeresen dolgoznak együtt az exszel, csupán a józan eszükre és a rendkívüli érettségükre támaszkodnak.

 

Eltekintve attól, mennyire megbántottnak vagy kínosan érezzük is magunkat, az érzéseinket tartsuk meg saját magunknak. Soha nem szabad az ügyünket nyilvánosan is megvitatni, és ajánlatos, ha nem mondunk a kollégáknak kígyót-békát az exről.

 

Ne adjunk lehetőséget arra, hogy a kollégáink rólunk pletykálhassanak.

 

Ne adjunk esélyt, hogy a kollégák rólunk pusmogjanak és pletykáljanak

 

 

Ha másokkal együtt egy csapatban dolgozunk az exünkkel, akkor a többiek kényelmetlenül érezhetik magukat, amikor időnként fagyos pillantásokat váltunk. Sokan ezért azt javasolják, hogy az exünket nyilvánosan inkább csak dicsérjük. Ez nagy segítséget nyújt abban, hogy megfelelő módon viselkedjünk és jobban érezzük magunkat a közelében; ami persze másoknak is megkönnyebbülést jelent.

 

Ilyenkor inkább temetkezzünk a munkába. Tagoljuk kategóriákra az érzéseinket és próbáljunk meg arra összpontosítani, hogy a saját pozíciónkban kiemelkedő teljesítményt nyújtsunk.

Amikor beleássuk magunkat a munkánkba, jóval kevesebb idő marad az ex miatti aggodalmaskodásra.

Ugyanis nagyon sokan vannak körülöttünk – akár munkanélküliek, akár kollégák -, akik hajlandóak igen keményen dolgozni, és kifejezetten a munkára összpontosítani, és akik csak arra várnak, hogy elfoglalhassák a helyünket, amennyiben nem vagyunk képesek az eredményekre koncentrálni.

 

Tehát itt az ideje, hogy nagyszerűek legyünk mindabban, amit csinálunk. Ezáltal nem lesz időnk arra, hogy az ex miatt bosszankodjunk.

 

Ne bonyolítsunk le magánlevelezést a munkahelyen. Ne váltsunk személyes üzeneteket a munkahelyi számítógépen, vagy telefonon. Az e-mailek és a nyomtatott szöveg – csakúgy, mint a gyémántok - örökre fennmaradnak. Azonban a gyémántoktól eltérően, az e-mailek már nem a mi tulajdonaink. Soha ne feltételezzük azt, hogy a munkahelyen van bármiféle magánéletünk, vagy hogy az informatikus kollégák majd beleunnak abba, hogy elolvassák az e-mailjeinket.

 

Nagyon alaposan gondoljuk meg, hogy mit helyezünk el a Facebook-on és egyéb közösségi média oldalakon, ahol véletlenül elég kellemetlen információkat is kiadhatunk magunkról a kollégáinknak.

 

Amikor munkaügyi kapcsolatba kerülünk az exünkkel, arra emlékezzünk vissza, hogy mit szerettünk benne, és csupán azon a szinten foglalkozzunk tovább az egész üggyel. Ha a románc a munkahelyen kezdődik, akkor nagy esély van arra is, hogy talán ahhoz vonzódtunk, ahogyan a  munkáját végzi.

 

Becsüljük tehát ezt a tulajdonságát, és ilyen módon értelmezzük a dolgokat.

 

Ha a munkahelyen közvetlen jelentési kötelezettséggel tartozunk az exnek, át lehet gondolni, hogy az esetünket elmondjuk-e az ő felettesének is. Ez a döntésünk természetesen függhet a vállalat méretétől és kultúrájától, valamint attól, hogy milyen formában szakítottuk meg egymással a romantikus kapcsolatot.

Vagyis használjuk a lehető legjobb ítélőképességünket, és bizonyosodjunk meg arról, hogy ez a lépés működhet-e, és nem gördítünk-e akadályt a másik ember karrierje elé.

 

 

Egy szakítás szakmabeli és gazdasági kockázata sokkal nagyobb, ha a volt kedvesünk nem csupán kolléga, hanem egyben az üzletfelünk is.

Ugyanis ilyen esetben az is előfordulhat, hogy a továbbiakban képtelenek leszünk együttműködni, és ezért az üzleti kapcsolatot is meg kell szakítanunk.

 

Természetes, hogy amikor valaki új vállalkozásba kezd, ilyen körülményeken nem gondolkodik.

 

Viszont a kapcsolatok nem mindig működnek gördülékenyen.

 

Ne viselkedjünk bántóan a volt kedvesünkkel, ehelyett inkább dicsérjük nyilvánosan

 « Vissza