Bejelentkezés

Az Európai Unió célja a versenyképesség fokozása és új álláshelyek megteremtése

Hogyan tehető még könnyebbé az egyének és a vállalatok szabad mozgása az Európai Unión belül?

Forrás: bbc news

 

 

 

 

 

 

Európai Uniós zászló

Az Európai Bizottság tervei között szerepel a munkához való hozzáférés megkönnyítése az egységes piac teljes területén 

 

Az Európai Bizottság új javaslatokat terjesztett elő arra vonatkozóan, miként lehet az egyének és cégek számára még jobban megkönnyíteni az Európai Unión belüli mobilitást, valamint új vállalatok alapítását.

 

A javaslatok négy kulcsfontosságú célon alapszanak:

Érintik az állampolgárok és a vállalatok határokon átívelő mobilitásának kérdését, illetve megkönnyítik a finanszírozáshoz való jobb hozzáférhetőséget az EU területén.

 

Bővíteni kívánja a foglalkoztatási lehetőségeket, főleg a fiatalok esetében. Elsődleges fontosságú a megújuló energiák hasznosításának kérdése, emellett pedig megfelelő intézkedésekre van szükség az újabb álláshelyek megteremtéséhez.

 

A több EU-s tagállamot is sújtó magas munkanélküliségi arány következtében, sokan az Egységes Piacot a megoldás részének tekintik, ahol fokozódik a verseny és egyszerűsödik a kereskedelem.

A vállalatok számára kiváló lehetőséget jelent, hogy az egységes piac bármely területén működhetnek, ezáltal pedig közel 500 millió fogyasztót érhetnek el.  

 

Ez az EU egyik sikertörténete.

 

Azonban az Egységes Piac sem tökéletes, hiszen kulcsfontosságú lenne, hogy a piac hatékonyabbá váljon az eddig ellenállást tanúsító területeken is: így például a közlekedés és az energia ágazataiban.

 

A fő célok tizenkét kulcsfontosságú kérdéskört foglalnak magukban, beleértve a következőket is:

 

  • online fizetések hatékonyabbá tétele; ugyanis az internet felhasználók 35%-a nem vásárol online, mivel kétségeik vannak a fizetési módokkal kapcsolatban.
  • az energiapiacok hozzáférhetővé tétele; így az EU ötszázmillió állampolgára szabadon választhatna az EU energiakínálati lehetőségeiből. Ez összességében tizenhárommilliárd euró megtakarítást jelenthetne, amennyiben valamennyi állampolgár átváltana a legolcsóbb tarifákra.

 

A célok megvalósításáért a tagállamoknak, az intézményeknek és a részvénytulajdonosoknak is elkötelezettséget kell vállalniuk. Fontos, hogy az egységes piaci szabályok a gyakorlatban egyre jobban működjenek, és azokat Európa egész területén megfelelően alkalmazzák.

 

A bizottság szerint az egységes piac kínálja azt a lehetőséget, melynek megfelelő kiaknázásával társadalmi piacgazdaságunk ismét versenyképes lehet, és újból fellendülhet.

 « Vissza