Bejelentkezés

Az európai politikusok fellépnek a munkanélküliség megszüntetéséért

Az EU-ban a 16-25 éves korosztály közel negyede állástalan, ezért az égető problémákat Európa vezetőinek minél előbb meg kell oldania.

Forrás: cnn news

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sorban álló fiatalok, kezükben táblával:

 Európa fiatalsága sivár foglalkoztatási kilátásokkal találja magát szembe

 

 

A 16 és 25 év közötti korosztály közel negyede állástalan. Emiatt az ifjúsági munkanélküliség kérdése az egyik legégetőbb ügy, amit az EU vezetőinek minél előbb orvosolnia kell.

 

A lehetséges megoldások között szerepel az Európai Befektetési Bank által felkínált  lehetőség, amely a kisvállalkozások számára biztosítana kölcsönöket, hogy megfelelő létszámú munkaerőt tudjanak foglalkoztatni.

 

Az ifjúsági munkanélküliség összetett és bonyolult kérdéskör, hiszen az Európai Unió intézménye is részben azért jött létre, hogy garantálja a munkaerő, az áruk és a szolgáltatások szabad áramlását.

 

Fejlődés hiányában nehéz olyan vállalatokat találni, amelyek újabb és újabb munkavállalókat is alkalmaznak.

 

Még ha a gazdaság lendületesen is növekedne, akkor sem létezne abszolút biztosíték arra, hogy a régió úgynevezett elveszett generációja felemelkedhet a foglalkoztatás ranglétráin.

 

A Nemzetközi Munkaszervezet tanulmányai szerint azok az emberek, akik kezdetben csak nagy nehézségek árán találnak munkát, sokszor olyan helyzetbe kerülnek, ahol a végzettségükhöz képest jóval alacsonyabb bérekkel kénytelenek beérni, akár évekig! Emiatt feladják az álmaikat, és megelégszenek egy másik, kevésbé kedvező és jövedelmező életpályával.

 

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa, Andor László szerint nem létezik olyan megoldás, amely a régió-szerte tapasztalható munkanélküliséget mindenhol megoldaná.

 

Ebben igaza is van.

 

Hiszen elsősorban a Tagállamoktól – nem pedig a Bizottságtól – függ, hogy megteremtik–e a munkaerő foglalkoztatásához szükséges feltételeket.

 

Úgy tűnik, hogy a politikusok mégsem támogatják a magánszektort az új munkahelyek megteremtéséért, ahol olyan emberek találhatnának állást, akik az állami szektorból kikerülve munkanélküliek lettek.

 

A vállalatok előtt tornyosuló bürokrácia csökkentése, valamint a munkaadók társadalombiztosítási hozzájárulásainak védelme lehetne a megfelelő módja annak, hogy a cégeket munkaerő felvételére ösztönözzék, ahogy ezt már Litvánia is megtanulta. Ugyanis ezek az intézkedések nagy segítséget nyújtottak a szóban forgó állam számára, hiszen 4.3 százalékponttal csökkent az ifjúsági munkanélküliség.

 

Az Európai Unióban ez a legkiválóbb eredmény.

 

Az említett tények arra figyelmeztetik Európa vezetőit, hogy rengeteg tennivaló vár rájuk – azzal együtt, hogy 7.5 millió fiatal állampolgárra viszont semmiféle munkalehetőség nem vár...

 

 

 

Fiatalok egymás mellett, kezükben kis táblákat tartva, rajta kérdőjellel« Vissza