Bejelentkezés

Az Egyesült Államokban és Kínában él a legtöbb milliárdos

A Hurun Kutató Intézet által készített gazdagok listája. Hány milliárdos él a világon? 

Forrás: cnn.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Hong Kong

 

 

A sanghaji Hurun Kutató Intézet által felvázolt "gazdagok listája" az egész világon körülbelül 1,453 milliárdost számol, akiknek a fele az USA-ban, illetve Kínában él.

 

A legtöbb (vagyis 76) milliárdos számára Moszkva nyújt otthont. A rangsorban a következő helyet New York (70) foglalja el, majd Hong Kong (52), Peking (41), végül pedig London (40) következik.

  

Rupert Hoogewerf, a Hurun Kutató Intézet elnökének és kutatójának elmondása szerint a világon valójában - valószínűleg - 4,000 milliárdos él. Ázsiában található a milliárdosok jelentős része, tehát összesen 608 fő, ezt követi Észak-Amerika 440 milliárdossal, végül pedig Európa 324 szupergazdaggal. Az országok vonatkozásában az Egyesült Államok 409 milliárdost számlál, a 317 milliárdossal büszkélkedő Kínát is megelőzve.

 

A listán szereplő milliárdosok személyes vagyonának értéke meghaladja az 5.5 trillió dollárt. Ez az összeg megegyezik Kína, tehát a világ második leggazdagabb országának GDP-jével. 

  

Az elmúlt év során a magánszektor vagyona még tovább gyarapodott. Az USA tőzsdepiaci értékei emelkedtek, valamint az USA dollár is erősödött.

 

Azonban a listán szereplő legtöbb milliárdos az amerikai helyett inkább a kínai tőzsdéken jegyzett vállalatokat birtokolja, annak ellenére, hogy az elmúlt években a kínai piac nem teljesít kiemelkedően.  A Hurun Kutató Intézet listáján látható négy milliárdosból három általában önerejéből küzdötte fel magát, és ingatlanokkal, illetve vezető szerepet játszó telekommunikációs, média, technológiai és kiskereskedelmi vállalatokkal rendelkezik.

 

Minden tíz milliárdosból egy fő nő.

 

Átlagéletkoruk 63 év, emellett a Facebook alapítói, Mark Zuckerberg és Dustin Moskovitz a legfiatalabb, saját maguk erejéből felküzdött milliárdosok.

 

 

Hurun lista: A világ 10 leggazdagabb milliárdosa:

 

 

1. Carlos Slim Helú és családja (Mexikó - América Móvil) : 66 milliárd dollár

2. Warren Buffett (USA - Berkshire Hathaway vállalatcsoport): 58 milliárd dollár

3. Amancio Ortega (Spanyolország - Zara): 55 milliárd dollár

4. Bill Gates (USA - Microsoft): 54 milliárd dollár

5. Bernard Arnault (Franciaország - LVMH): 51 milliárd dollár

6. Larry Ellison (USA - Oracle): 43 milliárd dollár

7. Li Ka-shing (Hong Kong - Cheung Kong): 32 milliárd dollár

8. Charles Koch (USA - Koch vállalat): 31 milliárd dollár

8. David Koch (USA - Koch vállalat): 31 milliárd dollár

10. Liliane Bettencourt (Franciaország- L'Oreal): 30 miliárd dollár

 

« Vissza