Bejelentkezés

Állatpénz és árupénz

A civilizáció kezdetén a primitív gazdálkodói közösségekben a háziállatok jelentették a pénzt.

Forrás: www.econleaks.com

 

 

A tehenet, a birkát és a kecskét is fizetőeszközként hasznosították. A szarvasmarha a vagyoni büszkeség szimbólumaként jelent meg, mint a gazdagság és a jólét legfőbb jelképe.

 

Régen az állatok mellett számos árucikk is csereeszközként jelent meg. Ez a fizetési forma elsősorban a falugazdaságok idején terjedt el, és az árucikkeket közös megegyezés alapján választották ki.

 

Az árupénz olyan fizetőeszköz, aminek az értéke abból a termékből származik, amiből készült. Ezért általában olyan tárgyakat választottak ki erre a célra, amelyek önmagukban is értéket képviseltek, másrészt fizetőeszközként is megfelelőek voltak.

 

Azonban egy árucikknek akkor is volt célja és funkciója, ha nem használták fel csereeszközként.

 

Árupénz bármi lehet.

Az első ilyen termékek a gyakori fogyasztási cikkek voltak, például a rizs és a búza.

 

A csereeszköz kiválasztása különböző tényezőktől függött, így a közösség helyétől, az éghajlattól, valamint a kulturális és gazdasági fejlettségi szintjétől.

A tenger mellett élő közösségek a kagylókat helyezték előtérbe, a hidegebb országokban bőröket és a prémet, a trópusokon pedig a különféle tollakat.

 

Lester Chandler mindenre kiterjedő felsorolását olvasva megtudhatjuk, hogy Afrikában az elefántcsont és a tigris állkapocs, az alacsony hőmérsékletű régiókban a bőr és a szőrme, a tengerpartokon és a szigeteken viszont a tengeri kagyló, a szárított hal, illetve egyéb árucikkek, vagyis a magvak, a rye, a dohány, a hides, a só, a tea, a rizs, az agyag, a szarvasmarha, a nagyobb kövek, a díszövek, a dohány, a birka, a kecske, a disznófogak, a tusks, a gyapjú, a selyem, a drót, a bőr, a drágakövek, a fémek, a basel fémek, a papír képezte a kifizetések alapját.

 

Az árucikkeket nem csupán a gazdasági fejlettség szintje alapján szelektálták. Az is lényeges volt,  mennyire számított elfogadottnak, piacképesnek, ritkának, tartósnak, divisible és értékesnek a szóban forgó termék.

 

Az árupénz hátrányai:

  • Néhány árucikk nagy terjedelme (ugyanakkor a feloszthatóság is csökkenthette a csereeszköz értékét)
  • Romlandóság
  • Bonyolult tárolás és eltartás, főként a jószág és magvak esetében
  • Tárolási létesítmények hiánya
  • Egységesség hiánya

 

 

Geoffrey Crowther szavaival élve, a pénz az egyik legalapvetőbb emberi találmány: Minden ismeretág rendelkezik a saját maga felfedezésével. A gépesítésben a kerék, a tudományban a tűz - hasonlóképpen az ember társadalmi egzisztenciájához, ahol a pénz azt a fontos találmányt jelenti, amin az összes többi alapul.

 

 

 

Ló, tehén, kecske, egyéb jószágok, mint csereeszközök vásárláskor« Vissza