Bejelentkezés

A "világvége" hisztéria felvirágoztatja a turisztikai ipart

A 2012. december 21-re megjósolt világvége elméletnek köszönhetően a turisztikai ipar jelentős profitra tesz szert. A világvége elméletek nyugati koholmányok, vagy pedig valósak?

Forrás: bbc.com

 

 

 

Képen Guatemalában található régészeti helyszín, Tikal

Régészeti helyszín Guatemalában

 

 

Oly annyira elterjedtté vált a 2012. december 21-ére jósolt világvége mítosz, hogy a témával kapcsolatosan a NASA tudósai már számtalan állítást és cáfolatot vizsgáltak meg az elmúlt évek folyamán.

 

A NASA számára leveleket írók közül elég sokan igazán félnek, mások emiatt még öngyilkosságot is megkíséreltek.

 

Az erőltetett ítéletnap forgatókönyve a 13 baktun-ra (vagyis 394 éves periódusokra) felosztott maja naptár alapján íródott. A kalendárium kezdete Krisztus Előtt 3,114-ra tehető, és 2012. telének napfordulójakor, december 21-én ér véget.

 

Viszont - a NASA szavaival élve – ugyanúgy, ahogy a szobánkban elhelyezett naptárunk sem fog megszűnni december 31-ét követően, a maja naptár sem szűnik meg létezni 2012. december 21-én. Éppen ellenkezőleg, hiszen a mi naptárunk alapján kalkulált időszak január 1-jén ismét kezdetét veszi, viszont ugyanígy egy másik időszak kezdődik el a maja naptár történelmében is.

 

A valódi modern kor majái – akik közül sokan Közép-Amerikában élnek – egyáltalán nem hiszik, hogy a világ 2012. december 21-én véget ér. Szerintük a világvége elméletek kifejezetten nyugati koholmányok. Ebben még az archeológusok is egyetértenek, és hozzáteszik, hogy az apokalipszis fogalma nyugati, és keresztény elmélet.

 

Idén Guatemala északkeleti részén, a Xultún régészeti helyszínen az ásatások során felfedeztek egy maja naptárt, amely 2012. után is megemlít különböző időpontokat.  

 

Persze ezek a tények egyáltalán nem tántorítanak vissza bizonyos országokat azon törekvéseikben, hogy tőkét kovácsoljanak a maja világhoz kötődő 2012. évi ítéletnapi felhajtásból, beleértve Guatemalát, Mexikót és Belize-t is. A Guatemalai Turisztikai Intézet és a Mexikói Turisztikai Igazgatóság állítása szerint a „világvége” utazások - a 2011. évi adatokhoz képest - a régió turisztikai iparát 8%-10%-al lendíthetik fel.

 

Mexikóban a kormány kezdeményezésére kezdetét vette a „Mundo Maya 2012” {Maja Világ 2012} kampány. Ez olyan eseményeket takar, mint például a 24 órás „Nulladik Nap” nevet viselő buli, amely december 20-án kezdődik a Playa del Carmen területén.

A „Maya 2012” elnevezésű utak is virágoznak; ideértve a hét napon át tartó Világvége Bicikli Túrát, amely december 15-én kezdődik, és körbevezeti a látogatókat a dzsungelen és az ősi romok helyszínein.

 

Belize „Maya 2012 Útlevelet” kínál, amely az utazók számára hozzáférést ad az ország valamennyi maja helyszínéhez egyetlen jegy áráért cserében. A jegy 2011. december 21-től 2012. december 21-ig érvényes.

Az ország 2012. december 20-ára különleges éjszakai kempingező lehetőséget biztosít Caracol régészeti helyszínén, ami igen speciális eseménynek számít, hiszen errefelé a kempingezés általában nem engedélyezett.

 

Guatemalában felállítottak egy nyolc láb magas visszaszámláló órát (amely már elkezdett tiktakolni), emellett az ország kormánya „Az Emberiség Új Hajnala” címmel nyilvános csúcstalálkozót tart Tikal régészeti helyszínén, ahol a U2 és Bruce Springsteen is fellépnek. A kormány Kulturális Minisztériuma is programot szervezett december 21-re, melyre 90,000 helyi  lakost és turistát várnak.

 

Guatemalában a maja vezetők tüntetnek az ilyen jellegű események ellen, mivel úgy látják, hogy mindez nem más, mint a maja kultúra kizsákmányolása. Egy maja spirituális vezető, Felipe Gomez „egyértelműen hamisnak” kiáltotta ki az ítéletnapi elméleteket, majd pedig hozzátette, hogy a turisztikai ipar és a kormány a majákat és kultúrájukat „mondavilágon szerzett nyereséggé” alakítja át.

 

Még az ősi maják sem hitték, hogy katasztrofális dolgok fognak megtörténni a naptárciklusuk végén.

Nem ismeretes semmiféle jel, mely a maja jóslatok alapján a 2012. évhez kapcsolódhatna.

 

A maja tudósok soha nem állították magukról azt, hogy próféták lennének.

 

Vagyis az apokalipszis nyugati szakértői pontosan miben is hisznek? Mi fog történni jövőre?

A NASA szerint az interneten olvasható tréfák és beugratások a következő fikciókon alapulnak:

 

  • Mezopotámiában az ősi sumérok felfedeztek egy misztikus bolygót, az úgynevezett Nibirut, más néven az X Bolygót, amely most egyenesen a Föld felé tart.
  • A Föld pólusváltásnak lesz kitéve, aminek eredményeképpen a kontinensek és az óceánok szétválnak egymástól, ez pedig szerencsétlenségeket idéz elő, és a városok összeomlanak és belezuhannak a tengerbe.
  • A galaxis bolygói olyan sort fognak alkotni, ami pólusváltást, illetve a Föld, valamint a tejútrendszer közepén létrejött masszív fekete lyuk között egyfajta kölcsönhatást eredményez.

 

A NASA tudósai az összes ilyen állításról lerántották a leplet.

 

Mindez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy az utazók többé nem látogatnak el a Maja Világba, hanem éppen az ellenkezőjét. A maja romok és szent helyek kiváló lehetőségeket nyújtanak ahhoz, hogy sokat tanuljunk ezekről az ősi emberekről, történelmükről és hiedelmeikről.

 « Vissza