Bejelentkezés

A világ vezetői egységre szólítanak fel mindenkit, és gazdasági fejlődést ígérnek 2018-ra

Az Újév kezdetén a világ vezetői megemlékeztek 2017-es évi tapasztalataikról. Felhívták a figyelmet arra, hogy 2018-ban elsősorban egységre lesz szükség; és reményeiket fejezték ki a gazdasági fejlődésre vonatkozóan. 

Forrás: www.xinhuanet.hu

 

 

 

 

Antonio Gueterres ENSZ-főtitkár aggályai szerint fokozódik a nacionalizmus és az idegengyűlölet, növekszik az egyenlőtlenség, felgyorsul az éghajlatváltozás, miközben a világ az emberi jogokat ért szörnyű sérelmek tanúja. Kijelentése szerint „sajnálatos módon az alapvető dolgokban a visszafelé halad a világ”. 2018 elején mindenkit óvatosságra és a legmagasabb készültségi fokra szólít fel.

 

Macron francia elnök kijelentette, hogy a 2018-as év a nemzet kohéziójáról szól, és Európát szuverénebb, egységesebb és demokratikusabb hellyé kell alakítani.

Vladimir Putin orosz elnök arra kérte az embereket, hogy újévi köszöntéseikben fejezzék ki szeretetüket családtagjaik felé. Hozzátette, hogy a 2018-as év megkezdődött, és bár minden évben megünnepeljük az Újév beköszöntét, mindig is vágyottnak jelenik meg előttünk; mert hisszük, hogy minden, amit ezekben a percekben kívánunk és remélünk, valósággá válik!

 

A brit miniszterelnök kifejtette, hogy 2017. Nagy-Britannia számára a fejlődés évét jelentette. Mindeközben az EU-ból való távozás lehetőségeit tárgyalják. 2018-ra a Brexit sikereit és a gazdaság megerősítését ígérte, valamint kilátásba helyezte, hogy mindenki számára igazságosabb társadalmat építenek ki.

 

Angela Merkel német kancellár az Újév kezdetén a kohézióra szólította fel a német állampolgárokat. Ígéretet tett arra, hogy stabil kormányt alakít, és hozzátette hogy „tisztában leszünk mindazzal, ami összetart bennünket”. Merkel szerint „a világ nem vár ránk”. Ezért most kell megteremteni Németország számára azokat a feltételeket, amelyekkel a következő 15 évben fejlődést lehet elérni. A piacgazdaság vezető elve a jó iránytű. Nem csupán az fontos, hogy biztos munkahelyeket teremtsünk és felkészítsük a társadalmat a digitális fejlődésre, hanem az is, hogy előtérbe kerüljenek a családok érdekei, és megfelelően gondoskodjunk róluk.

 

A Fidzsi-szigetek miniszterelnöke, Voreque Bainimarama kijelentette, hogy 2018-ban elkötelezi magát a dél-csendes-óceáni szigetek gazdasági fejlesztéséért, és a fidzsi lakosság kedvezőbb esélyeinek megteremtéséért. „Kormányom továbbra is keresi az innovatív lehetőségeket, annak biztosítására, hogy minden fidzsi lakos részt vehessen országunk fejlődésében és gazdasági növekedésében – vagyis a fidzsi lakosok az élet minden egyes területéről, a társadalom minden egyes szintjéről, és az ország minden egyes szegletéből”.

 

 

 

Tűzijáték fényei« Vissza