Bejelentkezés

A világ tíz legrosszabb országa a gyermekmunka tekintetében

A legújabb beszámolók szerint nem csupán a szélsőséges szegénységgel küszködő államokban, hanem bizonyos gazdaságilag jelentősebb országokban is óriási kockázatot jelent a kényszermunka és a szexuális kizsákmányolás végett kialakult gyermekkereskedelem.

Forrás: cnn news

 

 

 

 

 

Dolgozó gyermek képe, illetve a 2014-es gyermekmunka index táblázata

 

 

A világ mely országaiban robotolnak a gyermekek a legtöbbet, méghozzá a legveszélyesebb helyzeteknek kitéve, a lehető legpiszkosabb körülményeknek között, amelynek következtében kiesnek az oktatásból és egyéb alapvető jogaik is menthetetlenül sérülnek?

 

 

A Maplecroft kockázatelemző cég 197 országot összehasonlító legújabb beszámolója Eritreát, Szomáliát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Mianmart, Szudánt, Afganisztánt, Pakisztánt, Zimbabwét és Jement tekinti a tíz legrosszabb országnak, ahol a leggyakoribb a gyermekmunka előfordulása.

 

A szélsőséges szegénységgel küzdő államok rendkívül rosszul teljesítenek az index értékelései alapján. Ennek egyik fő oka abban rejlik, hogy ezeken a helyeken a gyermekeknek is  hozzá kell járulniuk a családok bevételeihez. Azonban még bizonyos gazdaságilag jelentős országok – mint például Kína, India, Oroszország és Brazília – esetében is extrém kockázatokkal kell számolni, ahol általában figyelmen kívül hagyják a gyermekmunkára vonatkozó törvények betartását.

 

A kényszermunka és a szexuális kizsákmányolás céljából létrehozott gyermekkereskedelem továbbra is óriási problémát jelent.

 

Az elmúlt év során - gyorsan fejlődő gazdasága ellenére - a Kínában jellemző gyermekmunka aránya még további emelkedést igazolt, így az ország e tekintetben az egy évvel korábban megállapított ötvenharmadik helyről a huszadik helyre csúszott vissza.

Nem hivatalos becslések szerint az ország gyártó ágazataiban 100,000 gyermeket foglalkoztatnak.

 

Pedig a gyermekek alkalmazása a vállalatok számára is rendkívüli kockázatokat támaszt még a gazdaságilag fejlettebb tartományokban is. Tavaly a Foxconn nevű, elektronikai cikkek gyártására és forgalmazására szakosodott vállalat elismerte, hogy egyik kínai üzemében 14 éves gyakornokok is dolgoztak.

 

Ezzel szemben viszont csekélyebb mértékű  javulás érzékelhető Dél-Amerikában, amely a legutóbbi felmérések alapján „magas” kockázatú értékelést ért el a „szélsőséges” kockázatú helyett.

 

A Nemzetközi Munkaszervezet becslései szerint a munkavégzésre kényszerített 5–17 évesek aránya 2012-ben 10.6%-ra esett vissza a 2008-ban mért 13.6%-os adathoz képest. Ez idő alatt a legrosszabb körülmények között dolgozó gyermekek száma száztizenötmillióról nyolcvanötmillióra csökkent.

 

A szervezet a gyermekmunkával kapcsolatosan bejelentett esetek gyakoriságát és súlyosságát értékelve állítja fel a rangsort; emellett azt vizsgálja, milyen módon próbálják megakadályozni a kormányok a gyermekmunka terjedését, illetve miként biztosítják az elkövetők felelősségrevonását.

 

Az index elsődleges célja, hogy megértesse a vállalatokkal, milyen veszélyekkel néznek szembe saját beszállítói láncaikon belül, ha gyermekeket foglalkoztatnak.

 « Vissza