Bejelentkezés

A világ tíz legkeményebben dolgozó országa, 1. rész

Melyik államokban "gürcölnek" évente a legtöbbet a munkavállalók? 

Forrás: cnn news

 

 

 

 

A top 10-es lista legfelső szintjén áll Mexikó:

 

 

Mexikói munkás takarítja a kövezetet

Az évi átlagos munkaórák száma: 2,317, az átlagos éves munkabér pedig 9,885 dollár

 

 

Mexikóban a dolgozók átlagosan heti 45 órát dolgoznak, ami az iparosodott nemzeteknél a legmagasabb arány. Így évente körülbelül 519 órával dolgoznak többet, mint az átlagos amerikaiak, viszont azok fizetésének kevesebb, mint egyötödét keresik meg.

Amikor az OECD az iparosodott nemzeteket rangsorolta az oktatás, valamint a munka és a magánélet egyensúlya tükrében, Mexikó mindkét esetben a lista legaljára szorult. Csupán a felnőtt – 25 és 64 év közötti - lakosság egyharmada keresi meg a gimnáziumi érettségi "egyenértékét".

Továbbra is óriási a munkaerőpiacon tapasztalható nemek közti különbség, hiszen míg a férfiak 78%-a rendelkezik állással, addig a felnőtt nőknek csupán a 43%-a dolgozik fizetésért.

 

 

A rangsorolás második helyét Chile foglalja el:

 

 Chilei zászló

Az évi átlagos munkaórák száma: 2,102, az átlagos évi munkabér 15,820 dollár

 

 

Chilében a munkavállalók 16%-a dolgozik heti 50 óránál is többet, ami egy év alatt körülbelül 300 órával jelent magasabb arányt, mint egy átlagos amerikai esetében.

Az OECD felmérése szerint – valamennyi iparosodott nemzet közül -  a társadalmi egyenlőtlenség helyzete itt a legrosszabb.

A lakosság felső 20%-a az adók kifizetését követően megmaradó évi 31.000 dollárjából él meg, ugyanakkor az alsó 20% évente kevesebb, mint 2,400 dollárt visz haza.

 

 

 A harmadik helyen Korea áll:

 

 

Szemetet dobozokban összeszedő koreai munkás

Az évi átlagos munkaórák száma: 2,092, az évi átlagbér pedig 35,406 dollár

 

 

Korea továbbra is szorosan kötődik a hagyományos nemi szerepekhez. A koreai férfiak kb. 75%-a rendelkezik fizetett állással, míg a nőknek csupán 53%-a jut hozzá ilyen lehetőséghez.

 

A férfiak otthon naponta átlagosan 45 percet töltenek el főzéssel, takarítással, vagy a gyermekek felügyeletével, ami - az iparosodott nemzetek körében - a férfiak által elvégzett házimunka legalacsonyabb aránya. Ráadásul mindez ötször kevesebb, mint ahogyan ez egy átlagos koreai nő esetében megfigyelhető, aki naponta 227 percet tölt el házimunkával.

Az OECD állítása szerint Korea kettős kihívással néz szembe, ahogy aktív munkavállalói népessége fokozatosan elöregszik: túl kevés a kisgyermek, és a nők foglalkoztatottsága túl alacsony.

 

 

 

A rangsor negyedik helyén Észtország látható:

 

 Épület előtt overallba felöltözött észt munkavállalók csoportja

Az éves átlagos munkaórák száma 2,021, míg az átlagos éves munkabér 17,323 dollárt tesz ki

 

 

A többi európai országhoz viszonyítva Észtországban alacsonyak a munkabérek, a hosszan-tartó munkanélküliség aránya viszont magas.

Azok az emberek, akiknek van állásuk, hetente 40 órát dolgoznak. A rugalmas munkabeosztás nem általános. Az észt munkavállalóknak csupán 10%-a dolgozik részmunkaidőben.

 

 

 

Az ötödik helyen az Orosz Föderáció áll:

 

 Üvegeket szortírozó munkásnők

Az átlagos évi munkaórák száma 2,002, az átlagos éves munkabér pedig 15,286* dollár

 

 

Oroszországban az általános munkahét 40 órából tevődik össze, és a túlórát szigorúan szabályozó előírások eredményeképpen elég kevés munkavállaló dolgozik 50 óránál többet.

Az ország munkatörvényeinek értelmében minden egyes munkavállalónak jár 28 nap fizetett szabadság, a nyilvános ünnepeken túl.

Az átlagos orosz munkavállaló évente 200 órával dolgozik többet, mint egy amerikai, elsősorban amiatt, hogy igen ritkán fordulnak elő részmunkaidős állások.

 

Így a munkavállalóknak csupán 5%-a dolgozik részmunkaidőben.

 

 

folytatjuk

 

 « Vissza