Bejelentkezés

A videójátékok ismerete biztonságot nyújthat, ha külföldön járunk?

Azok, akik üzleti útra készülnek, a valós élethelyzeteken alapuló "komoly játékok" segítségével előre megtapasztalhatják a váratlan szituációkat és elsajátíthatják azokat az ismereteket, amelyek az alkalmazkodáshoz szükségesek.

Forrás: cnn news

 

 

 

 

 

Mr. Travel videojáték

A Mr. Travel az első olyan videojáték, amely a biztonságos utazás lehetőségeire és feltételeire oktatja a felhasználókat.

 

 

A videojátékokat többé már nem csak a tinédzserek időpocsékoló tevékenységeként tartják számon.

 

Egyes videojátékok a vállalatok kifejezetten hasznos eszközeivé válhatnak, amennyiben például tengerentúli kiküldetéssel megbízott munkavállalóikat szeretnék felkészíteni egy hosszabb, távoli utazásra.

 

Ezek az úgynevezett „komoly játékok” (melyeket fontos megkülönböztetnünk az egyszerű szórakozás céljából készített videojátékoktól), abszolút valóságos élethelyzeteket mutatnak be. Az ilyen szituációk segítségével azok az emberek, akik komoly üzleti útra készülnek, már a repülőgép felszállását megelőzően is „bejárhatják” a számukra még ismeretlen, külföldi környezetet.

 

Az Alelo nevű szoftvervállalat üzletfejlesztési szakértője, Mike Emonts szerint a hagyományos (oktató jellegű) technikák legnagyobb hibája, hogy a tanulókat nem vonják be elég aktív módon a különböző feladatokba, akik így nem élhetik át előre az esetlegesen váratlanul felmerülő élethelyzeteket.

 

Az Alelo vállalat termékeit eredetileg arra tervezték, hogy a hadsereg és a kormány alkalmazottait képezzék ki meghatározott külföldi kiküldetésekre. A felhasználók a valóságon alapuló forgatókönyvek alkalmazásával tanulhatják meg például azt, hogyan irányítsák és befolyásolják az embertömegeket Irakban, vagy miként bonyolítsanak le egy adott újjáépítési tervet pastu* nyelv segítségével.

 

A vállalat jelenleg azon dolgozik, hogy modelljét a nemzetközi üzleteket lebonyolító cégek számára is alkalmazhatóvá tegye.

Eltántoríthatatlanul hisz abban, hogy az új megoldás hatékonynak bizonyul majd a turisztikai iparágban is. Lényege abban rejlik, hogy az utazók ne csupán egy adott nyelvet tanuljanak meg. 

Hiszen rendeléseket szeretnének lebonyolítani az éttermekben, esetleg pontos útbaigazításra lesz majd szükségük, amelyben csak a helybéliek tudnak segíteni. Tehát felmerülnek olyan speciális feladatok is, amelyeket mindenképpen meg kell oldani.

 

Annak ellenére, hogy igen sok vállalat hallott már az újfajta technológiáról, a „komoly játékok” kereskedelme még csak nemrégiben kezdett jelentősebb lendületet szerezni az üzleti utazásokat érintő ágazatokban.

 

Louis Bernard - aki nemrégiben fejlesztette ki a „Mr Travel-t”– biztos benne, hogy a piacon jelenleg ez az egyetlen, biztonságos utazásra felkészítő játék.

A Mr. Travel minden olyan kellemetlen és váratlan helyzetet bemutat, amellyel egy „országúti harcos” is szembekerülhet egy idegen környezetben.

Habár az általa ábrázolt világ csupán kitalált (ugyanis a felhasználók „időutazásban” vesznek részt olyan - rajzfilmben megjelenített – tájakon át, mint a Vadnyugat és az ősi Perzsia), nehéz és bonyolult helyzetek a valóságban is sokszor kialakulnak.

 

A játék segítségével a felhasználók megtanulják, hogyan vigyázzanak a legmegfelelőbben az útlevelükre minden körülmények között, vagy tartsák magukat távol bizonytalan eredetű élelmiszerektől, és miként vészeljék át még az emberrablást is.

 

Azok a vállalatok, amelyek tengeren túli kiküldetéssel bízzák meg munkavállalóikat, törvényileg is kötelezettek megfelelő utazásbiztonsági képzés megszervezésére.

 

Luis Bernard szerint az utazásbiztonsági kurzusok és előadások általában túl unalmasak. Ezért is fejlesztette ki a Mr Travel nevű játékot, mellyel olyan utazási lehetőséget kíván bemutatni, ahol a munkavállalók aktív betekintést nyerhetnek különféle szituációkba. Ilyen módon valóban meg tudják szerezni a szükséges ismereteket.

A Mr Travel - amellett, hogy az egyik leghatékonyabb oktatói modell – sokkal költségkímélőbb is, mint egy hagyományos képzés.

 

A komoly játékok piacán az üzleti utazásokkal megbízott munkavállalók (és az őket alkalmazó vállalatok) potenciális vásárlóereje ma még igen gyérnek tekinthető.

Az ingatag globális gazdasági helyzetnek „köszönhetően” a legtöbb vállalat még nem fektethet be elegendő pénzt a komoly játékokba. Hiszen az új és – egyenlőre - kizárólag szűkebb körökben bizonyított, illetve a még ismeretlen és a megszokottól eltérő termékeknek mindig nagy akadályokat kell leküzdeniük, mielőtt népszerűvé válnak.

Ian Bogost videojáték-tervező 2007-ben kifejlesztette a reptéri biztonsággal kapcsolatos humoros videojátékát, a Jet Set-et, ami akkoriban még nem talált túl széleskörű fogadtatásra.

 

Ha valaki az utazásai során megfigyeli, hogy mit csinálnak az emberek a repülőgépen, gyakran azt tapasztalhatja, hogy egyre többen játszanak Solitaire vagy Bejeweled játékokkal az iPhone-jaikon.

Ezeknek a játékoknak szinte semmiféle konkrét közük sincs az utazási élményekhez és tapasztalatokhoz. Ugyanis ilyenkor az egyedüli, meghatározott cél nem más, mint maga az utazás, ezért az emberek nem szeretnének azon gondolkodni, hogy éppen egy repülőgépen ülnek.

 

 

Mindenesetre a turisztikai iparág hatalmas lehetőségeket rejt az egyre fejlettebb játékok terén.

 

 

*A pastuk (vagy afgánok) egy etno-nyelvi csoport, amelynek  közösségei elsősorban Afganisztánban, valamint Kelet-Pakisztán északnyugati határterületén, és Beludzsisztán közigazgatási egységeiben élnek.« Vissza